CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı 1,5 yıldır mücadele veren yurttaşları ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Çevre ve yeşil bizim işimiz" sözlerine karşı Öztunç, "Çevre ve yeşil AK Parti'nin işi, niye biliyor musunuz? Çevreyi satıyor, dolar yeşil ya yeşilini alıyor. Bunların işi satmak" yanıtını verdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve beraberindeki heyet, Yenişehir'e bağlı Kirazlıyayla köylülerini Dünya Çevre Günü'nde ziyaret ederek destek verdiler. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kirazlıyaylalılar'a selamlarını ileten Öztunç, "İki, üç gündür Trakya'daydım. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ. Bu deniz salyası diye bir şey çıktı yeni, takip ediyorsunuzdur. Onunla ilgili çalışma yapıyorduk" dedi. 

Öztunç, Marmara Denizi'nin deniz salyası ile kaplandığını belirterek, "Niye biliyor musunuz? İnsanoğlu doğa ile oynadığı, tabitatı bozduğu için. İnsaoğlunun başına bu işler geliyor. Tıpkı Giresun'da, İkizdere'de olduğu gibi. Dere yataklarını doldurdular, üzerine bir de ev yaptılar, bir yağmur oldu, sel oldu, sel suyu dere yatağını buldu, evleri aldı götürdü, insanlar rahmetli oldu. Burada da aynı şey var. Böylesine bir güzellik, doğa katledilir mi? Vicdan ya, vicdan" dedi. 

"GÖZÜ VAR GÖMEZ, KULAĞI VAR DUYMAZ, DİLİ VAR LÂL OLMUŞ, SÖYLEMEZ"

Kirazlıyaylalı bir kadının "Herkes bizi duydu, başbakan neden bizi duymadı" dediğini aktaran Öztunç, "Cumhurbaşkanı olarak söylemek istedi. Gözü var görmez, kulağı var duymaz, dili var lâl olmuş, söylemez. Kendi baba ocağı memleketi, Rize'nin İkizdere ilçesine neler yaptı, buraya neler yapar. Kirazlıyayla'dan Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde özellikle Kirazlıyayla'ya gelmek istedim. Çünkü burayı gündeme taşıyıp, Türkiye'nin gündemine getirmek bizim boynumuzun borcu" diye konuştu. 

"BİZ OY DİYE BAKMIYORUZ"

Sürecin başından bu yana CHP'li Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın, Orhan Sarıbal başta olmak üzere CHP'li vekillerin Kirazlıyayla'yı ziyaret ederek destek verdiklerini söyleyen CHP'li Öztunç, "Üstelik bu köyde bize oy yok. Biz oy diye bakmıyoruz. AK Parti'nin kalesi değil mi bu köy? Öyle değil miydi?" diye sordu. Köylüler ise, "eskidendi" yanıtını verdi. 

"ÇEVREYİ SATIYOR, DOLARIN YEŞİLİNİ ALIYOR"

Öztunç, Kirazlıyaylalılar'ın mücadelesine oy değil doğa olarak baktıklarını ifade ederken, "Biz ağacın yeşili diye bakıyoruz, onlar doların yeşili diye bakıyor. Cumhurbaşkanı bugün 'Çevre ve yeşil bizim işimiz' demiş. Doğru söylüyor ama. Çevre ve yeşil AK Parti'nin işi, niye biliyor musunuz? Çevreyi satıyor, doların yeşilini alıyor. Bunların işi satmak" sözleriyle eleştirdi. 

"DİKKAT ETSİNLER, İKTİDAR DEĞİŞİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Öztunç, "İkizdere'de 5'li çetenden birinin adını geçiyor. O yapıyor, Mehmet Cengiz. Doymak bilmiyor, bak Kirazlıyayla'da da sana yakın birinin ismi geçiyor, dikkat et. Damadın olabilir, dikkat et. Bıktık ya 5'li çeteden, damatlardan... Nereden geldiniz, milletin başına bela oldunuz. Dikkat etsinler, iktidar değişiyor, bunların hesabı sorulur. Sormak boynumuzun borcudur çünkü" dedi ve Kirazlıyayla'daki mücadeleyi desteklediklerini vurguladı. 

"KİRAZLIYAYLALILAR DA ERKEN SEÇİM İSTİYOR, BİLİYORUZ"

Bir kadının, "Kirazlıyaylalılar da erken seçim istiyor" diye seslenmesi üzerine Öztunç, şöyle konuştu: 

"Kirazlıyaylalılar da erken seçim istiyor, biliyoruz. Türk milletinin büyük bir kısmı erken seçim istiyor, birkaç kişi hariç. 5'li çete istemiyor, mafya ile ilişkisi olanlar istemiyor, Saray'daki koltuğunu kaybetmek istemeyen beyefendi istemiyor, ama milletle inatlaşılmaz. Burada milletle inatlaşıyor, bu köylü ile inatlaşıyor. Köylüyle, milletle kim inatlaşırsa bedelini sandıkta öder. İnşallah, Kirazlıyayla da sandık önüne geldiğinde gerekli cezayı verecektir diye umut ediyorum." 

Zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı 1,5 yıldır mücadele veren Kirazlıyayla köylüleri adına Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, köylü kadınların mücadelesini simgeleyen tabloyu CHP'li Öztunç'a sundu.  

Kaynak: anka