CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TCDD’nin Çorlu Tren katliamı ile ilgili yargılamanın yapıldığı mahkemeye gönderdiği yazıyı paylaşarak, “Bu yazı, duruşma salonunda okunduğu anda salonda bulunan herkesin, ‘Çorlu tren faciası önlenebilirdi’ diye haykıracağını şimdiden görebiliyoruz. TCDD, mahkemeye ilettiği yazıda AKP’nin insan hayatını nasıl hiçe saydığını ortaya koymuş oldu” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çorlu Tren Kazası hakkında, Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Erdan Kılıç, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 8 Temmuz’da TCDD’den istediği bilgilerin ardından TCDD’nin mahkemeye gönderdiği yazıyı paylaşarak, “TCDD’nin mahkeme başkanlığına gönderdiği yazı, Çorlu’da 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin yaralandığı tren faciasının aslında önlenebileceğini ortaya koymaktadır” dedi. TCDD’nin Konya YHT hattıyla ilgili olarak mahkemeye gönderdiği yazıda şu ibare yer aldı:

“03.07.2021 tarihinde saat 15.18’de YHT hatlarının izlendiği kamera odası tarafından Ankara YHT Kumanda Merkezi’ne, ‘YHT Polatlı-Konya hattının 170 ila 174. kilometrelerinde fazla yağış olmamasına rağmen yukarı kesimlerden gelen sel sularının YHT hattında birikmeye başladığı’ ihbarı yapıldı.”

Erdan Kılıç, “Bu yazı, duruşma salonunda okunduğu anda salonda bulunan herkesin, ‘Çorlu tren faciası önlenebilirdi’ diye haykıracağını şimdiden görebiliyoruz” sözleriyle tepki gösterdi ve şunları kaydetti:

"O HATTA KAMERA VEYA YETERLİ TREN BEKÇİSİ OLSAYDI FACİA ÖNLENEBİLİRDİ: Konya-Ankara hızlı tren hattında sel olduğu kameradan görülerek makiniste haber veriliyor, makinist o bölgeden yavaş geçiyor, daha sonra da diğer tüm tren seferleri durduruluyor. Bu trenlerin 250-300 kilometre hızla gittiğini düşündüğümüzde, bu uyarı ile o gün ne kadar büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğünü görebilmekteyiz. Eğer Çorlu tren faciasının yaşandığı o hatta kamera veya yeteri kadar tren bekçisi olsaydı, kazanın meydana geldiği yerde yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezin kaydığı görülebilecek ve böylece bu facia önlenebilecekti. Ama maalesef önlenemedi. 19 yıllık AKP iktidarında, başta Pamukova’daki ‘hızlandırılmış tren garabeti’ gibi birçok tren faciasına neden olan kazalar meydana gelirken TCDD’de ve Ulaştırma Bakanlığı’nda görev yapan liyakatsız, işinin ehli olmayan ve niteliksiz yetkililer, bu kazaları sadece seyretti, önleyemedi.

AKP İKTİDARINDA İNSAN HAYATININ ÖNEMİNİN KALMADIĞINA EN İYİ ÖRNEK: AKP iktidarında insan hayatının hiçbir öneminin kalmadığına en iyi örnek olabilecek TCDD’nin mahkemeye gönderdiği yazı Çorlu’da nasıl bir cinayet işlendiğini açıkça ortaya koyduğunu, gözler önüne serdi. Yazıda, Ankara-Konya hızlı tren hattında sel nedeniyle hattın nasıl ulaşıma kapatılarak facianın engellendiği ayrıntılarıyla anlatılıyor. Orada yaptıklarını Çorlu’da da yapsalar 7’si çocuk 25 kişi ölmeyecekti

AL GÜLÜM, VER GÜLÜM…: TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Uygun bir gece yarısı kararıyla görevden alınıyor ve yerine 28 Aralık 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan demiryolları için ilk özel yolcu taşıma lisansı ve bazı ihaleler alan, AKP döneminde ‘jet hızı ile’ büyüyen şirketlerden birisi olan  Sun Group şirketinin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Abdülkerim Murat Atik getiriliyor. Al gülüm, ver gülüm…."

“YETKİLİLER VE GÖREVLİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?”

Erdan Kılıç, konuyu soru önergesiyle TBMM’ye de taşıdı. Kılıç, “Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, suni gündemlerle vatandaşı oyalayacağına önce işini doğru yapmalı” dedi ve Bakan’a şu soruları yöneltti:

-Konvansiyonel tren hatlarında ne gibi güvenlik önlemleri alınmaktadır?

-YHT hatlarında ne kadar yol ve geçit kontrol memuru görev yapmaktadır?

-Konvansiyonel tren hatlarında ne kadar yol ve geçit kontrol memuru çalışmaktadır?

-TCDD’ye tren hatlarında görevlendirilmek üzere yeni personel alınması düşünülmekte midir?

-Son 19 yılda meydana gelen tren kazalarında kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?

-Bu kazaların maddi zararı ne olmuştur?

-2002 yılından bugüne kadar, ülkede meydana gelen tren kazalarının ardından bakanlık ve TCDD içinde, yetkililer veya görevliler hakkında soruşturma açılmış mıdır?

-Açılmışsa kaç tane soruşturma açılmıştır ve sonuçları ne olmuştur? Görevden alınan ya da uzaklaştırılan yetkili veya görevli olmuş mudur?

-TCDD’nin yeni Genel Müdürü Abdülkerim Murat Atik’in sahibi olduğu Sun Group Şirketi, kurumdan ihale almış mıdır, almışsa ne kadarlık bir ihale almıştır?”

 

 

Kaynak: anka