Tarım ve Orman Bakanlığına ait veri tabanına siber saldırıda bulunulduğu ve bakanlığın bilgi sistemlerindeki verilen çalındığı iddiaları Meclis gündemine taşındı. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, "Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait veri tabanına siber saldırıda bulunulduğu iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır? Herhangi bir ihmalinizin olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait tüm bilişim sistemlerinin birkaç gün önce siber saldırıya uğradığı, ülkeye ait tüm tarım ve hayvancılık verisinin kaybedildiği yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Karasu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Önergesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurumların bilişim sistemlerinin merkeze taşınması için 2020’de alınan kararın ardından siber güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığını soran Karasu, “Devam eden orman yangınlarında tarım alanları zarar gören çiftçilerin zararları nasıl karşılanacak?” diye sordu. Karasu, önergesinde; şu soruları yöneltti:

"- Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait veri tabanına siber saldırıda bulunulduğu iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?

- Söz konusu siber saldırı iddiası gerçeği yansıtıyorsa; bakanlığa ait veri tabanı daha önce yedeklenmiş miydi?

- Siber saldırı sonrasında, Çiftçi Kayıt Sistemi verilerinin akıbeti nedir?

- Devam eden orman yangınlarının yaşandığı illerimizde tarım alanları, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları zarar gören çiftçilerimiz veri tabanının kaybolmasının ardından herhangi bir hak kaybı yaşayacak mı?

- Veri tabanının kaybolması sonucu, tarım desteklemeleri alan çiftçilerimizin kayıtlarının akıbeti nedir?

- Tüm ülkenin tarım ve orman bilgi sisteminin siber saldırıya uğramasında herhangi bir ihmalinizin olduğunu düşünüyor musunuz?"

Karasu ayrıca, şu açıklamayı yaptı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait tüm bilişim sistemleri, birkaç gün önce siber saldırıya uğramış. Maalesef ülkemize ait tüm tarım ve hayvancılık verisi kaybedilmiş. Ormanlarımızı, canlılarımızı alevlere teslim eden Bekir Pakdemirli, bakanlığın verilerini de ‘hacker’lara teslim etmiş. Bir taraftan Muğla’da, Antalya’da, Aydın’da ciğerlerimiz yanarken; diğer taraftan hazine değerindeki veriler bakanlığın ihmali ile çalınıyor. Destekleme, ÇKS; büyükbaş, küçükbaş hayvan kayıtları ‘hacker’ların elinde. Bu ihmalin sorumluları hesap vermeli. Sayın Bakan, yönetemiyorsunuz, istifa edin.”

Kaynak: anka