Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Marmaris'te yangın bölgesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Karaca, "13 uçağı kendisine alırken, yazlık kışlık sarayları, Ahlat'ta keyif sarayını, uçan ve yüzen sarayları inşa edip milletin alın terinden ödediği vergileri şatafata, israfa harcarken 5-10 tane yangın söndürme uçağı almak hiç mi aklına gelmedi? Marmaris'e yarattığın eseri tepeden görmeye mi geliyorsun?" dedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde üç gündür kontrol altına alınamayan yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulunan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İçmeler'deki yanan ormanlık alanda bir basın açıklaması yaptı.

CHP Muğla Milletvekilleri, Marmaris İlçe Başkanı ve çok sayıda partilinin de eşlik ettiği Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi.

Karaca, "13 uçağı kendisine alırken, yazlık kışlık sarayları, Ahlat'ta keyif sarayını, uçan ve yüzen sarayları inşa edip milletin alın terinden ödediği vergileri şatafata, israfa harcarken 5-10 tane yangın söndürme uçağı almak hiç mi aklına gelmedi? Marmaris'e yarattığın eseri tepeden görmeye mi geliyorsun" diye konuştu.

"YANGIN KONTROLSÜZ SÜRÜYOR"

Marmaris Osmaniye Mahallesi'ne giderken yangının tekrar büyümesi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını belirten Karaca şu bilgileri verdi:

"Marmaris'te maalesef hala yangın kontrol altına alınabilmiş değil. Armutalan'da yangın büyüyor. Köyceğiz'de yangın yerleşim yerlerine gelmiş durumda. Burada üç gündür büyükşehir ve Marmaris belediyelerimizin katkılarıyla, çevre illerden gelen belediye araçlarının müdahalesiyle yangının yerleşim alanlarına inmesi durdurulabildi. Tüm bunlara rağmen yangın kontrolsüz bir şekilde yangın devam ediyor. Muğla, Marmaris ve ülkemiz akciğerlerini kaybetmiş durumda. Marmaris ormanlarının tamamı milli park olarak geçiyor. Burada çok ender bulunan canlılar, endemik bitkiler tamamen yok olmuş durumda. Ağaçların tamamı kömürleşmiş, doğal örtümüz canlı canlı yanmış. Bir de can kaybımız var. Gönüllü bir genç arkadaşımız yaşamını kaybetti. Sevgili kardeşimize Allah'tan rahmet ve Muğlalı hemşehrilerimize de başsağlığı diliyoruz."

"ŞÜKÜR Kİ CHP'Lİ BELEDİYELER VAR"

AKP iktidarını eleştiren Karaca şöyle devam etti:

"Saraydaki şahsım hükümetinin memurları açıklama yapıyor. Şahsım hükümeti tek başına açıklamalar yapıyor. Öyle liyakatsiz, öyle beceriksiz bir yönetimle karşı karşıyayız ki. Birisi ‘Envanterimizde uçak yok’ derken, bir diğeri ‘Uçak var ama bakımları yapılmadı’ diyor. Bir diğeri de ‘Uçaklar uçabilecek’ diyor. Birbirleriyle iletişimleri yok. Türk Hava Kurumu gibi Cumhuriyet'le yaşıt bir kurumun ne olduğundan, uçakların varlığından bile habersiz olan bir yönetim anlayışı var. Beceriksiz, liyakatsiz bir yönetim anlayışı bu ülkede ilk defa yangın olmuş gibi çaresiz. Saraydan talimat gelmeden hiçbir müdahalede bulunmayan bir tek kişinin vereceği talimata bakan bir anlayış nedeniyle ülkemiz bugün bir ateş çemberi içerisinde. Çok ciddi maddi kayıplar verdik. Can kayıpları yaşadık ve doğal örtümüzü kaybettik.

Muğla ve Antalya'da çok şükür ki Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz var. Belediyelerimiz büyük dayanışma içerisinde. Kimsenin talimatını beklemeden aldıkları tedbirlerle anında müdahale ettiler. Vatandaşlarımızın tahliyesini sağlayıp can kaybının az olmasını sağladılar. Yangının büyümesine karşı çok önemli mücadeleleri oldu. Yurttaşlarımızın yeme içme ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için yurdun dört bir yanından gelen yardımları dağıtmaya ve vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeye çalıştılar."

"TÜRK HAVA KURUMU'NUN 19 UÇAĞI VARDI"

Türk Hava Kurumu'nun 19 yıl önce aktif 19 yangın söndürme uçağı olduğunu anımsatan Karaca şunları söyledi:

"19 yıldır bu ülkede hem başbakanlık yapmış ve bugün de sarayda oturan şahıs ve memurları ülkeyi yönetiyor. 19 yıl önce Türk Hava Kurumu'nun uçakları yurdun 176 ayrı yerindeki yangına kimsenin ruhu duymadan anında müdahale ederek çok büyük felaketlerin önüne geçti. İki yıl önce İzmir Menderes'te de çok büyük yangın vardı. O gün de Türk Hava Kurumu uçakları tartışma konusuydu. 2 yıl geçmesine rağmen hala aynı. Hiçbir yetkili Türk Hava Kurumu'nun hangarlarına bekleyen uçaklarına bunlar tekrar lazım olur diye bakmak istemedi mi? Sanki ilk defa olmuş gibi beceriksizce telaş içerisinde ne yapacağını bilmeyen saray ve sarayın memurları yüzünden ülkemiz helak olmuş durumda.

Bu ülkenin değeri olan bu ormanları yok edişinin eserinin sonuçlarını görmek için mi Marmaris'e geliyorsun. Biz diyoruz ki yangın, doğal afet siyasete malzeme olmaz ama ülkeyi yönetenler liyakatsizce, beceriksizce ne yaptığını bilmez bir şekilde sadece sarayın dört duvarları arasından ülkenin karşılaşabileceği afetler için tedbir almadan felaketlere yol açıyorsa elbette biz de onları eleştireceğiz. Bu felaketlerin son olmasını diliyoruz. Belediyelerimizin ve yurttaşlarımızın dayanışmasıyla bu yaraları saracağız. Bir daha bu felaketlerin olmaması için önceden görebilen, tedbir alan ve her şeye rağmen olsa bile anında bir vatandaşın bile burnu kanamadan, bir canlının ve bitkinin zarar görmemesi için mücadele anlayışını bu ülkeye biz getireceğiz."

Kaynak: anka