CHP'nin eğitim politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, salgın şartlarında öğrencilerin güvenle eğitim görebilmesi için Türkiye genelinde en az 43 bin 627 yeni dersliğe ihtiyaç olduğunu belirtti. Yeni öğretmen atamasına da gereksinim duyulduğunu söyleyen Karabıyık, "MEB, bir defaya mahsus 107 bin öğretmen ataması yaparak öğrencilerin mağduriyetini acilen gidermelidir" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı yazılı açıklamada, üniversite öğrencilerinin barınma ve burs sorununa değindi. KYK'ya bağlı 773 yurtta öğrencilerin sadece yüzde 18,5'ine barınma imkanı sağlandığını belirten Karabıyık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Elinize, dilinize dursun" sözlerine de tepki gösterdi. Karabıyık'ın açıklaması şöyle:

"TÜRKİYE GENELİNDE EN AZ 43 BİN 627 DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR"

"Okullarda yaşanan sorunlar, aradan geçen iki haftada artarak devam etti. Yeni varyantları ile etkisini gittikçe artıran Covid-19 salgını nedeniyle ailelerin sağlıklı bir eğitim-öğretim yılına dair endişeleri sürerken sınıf mevcutları eğitim paydaşlarında tedirginlik yaratıyor. Ülke genelinde kimi okulda ise ikili eğitim yapılıyor. Özellikle birçok ilkokulda bu dönem 1. sınıf mevcutlarının bir önceki senelere göre ortalama yüzde 20-25 oranda arttığı görülüyor. Birçok okulda 2., 3. ve 4. sınıflarda mevcut ortalama 25-30 kişi arasında iken birinci sınıf mevcutları 35-45 arasında değişiyor. Pandemi öncesinde bile okullarda derslik eksiği nedeniyle sınıf kapasitesinin üstünde bir öğrenci sayısı ile eğitim verilirken sosyal mesafenin sağlanması gereken salgın şartlarında öğrencilerin güvenle eğitim görmesi ve okulların salgının yeni yayılım merkezi olmaması için Türkiye genelinde en az 43 bin 627 dersliğe ihtiyaç var. Bu gerçeği 546 gün önce, 23 Mart 2020’de okullar uzaktan eğitime geçtiği gün söylesek de aradan geçen neredeyse bir buçuk yıllık süreçte bu yönde bir girişimde bulunulmadı.

"ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER, OKULLARDA NEREDEYSE HER GÜN BİR POZİTİF VAKA YAŞANDIĞINI DİLE GETİRİYOR"

İhtiyaç duyulan ek dersliklerin yapılması bir yana, okullarda onarım ve deprem güçlendirme çalışmaları için uzaktan eğitimle geçen 18 ayda bir adım atılmayarak, ülke genelinde yüzlerce okul, yüz yüze eğitimin başladığı günlerde tamirata alındı ve okullarda 'iki okul üst üste' eğitim başladı. Yani sınıflarda ve okulda sosyal mesafe sağlamanın hayati önem arz ettiği günlerde tadilata alınan okullar nedeniyle sınıflar birleştiriliyor. Öğretmen ve öğrenciler, fiziki kapasitenin yetersiz olduğu okullarda ve sayıca kalabalık sınıflarda sosyal mesafeyi sağlamakta güçlük yaşandığını ve okullarda neredeyse her gün bir pozitif vaka yaşandığını dile getiriyor.

"MEB BİR DEFAYA MAHSUS 107 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPMALIDIR"

Okullar açılalı iki hafta oldu, gelinen noktada vaka tespit edilen okul sayısının 872, kapanan sınıf sayısının 774 olduğu belirtiliyor. Yalnızca Bursa’da birkaç yıl arayla iki parti halinde yıkılan toplam okul sayısı 37. Bu okulların yeniden eğitime açılmadığı biliniyor. Yeni dönemde ise Bursa’da 15 okul ikili eğitime geçti, 11 bin öğrenci başka bir okula transfer edildi, 'misafir öğrencilikten' toplam etkilenen öğrenci sayısı 29 bin oldu. Tablo, Türkiye’nin dört bir yanında böyle. Bu süreçte ihtiyaç duyulan öğretmen ataması da yapılmadı. 700 binden fazla öğretmen atama beklerken sadece 20 bin atama yapıldı. Buradan çağrımızı tekrarlıyorum: MEB, bir defaya mahsus 107 bin öğretmen ataması yaparak öğrencilerin mağduriyetini acilen gidermelidir.

"GENÇLERİN ALDIKLARI BURS, 'ELİNİZE, DİLİNİZE DURSUN' DENİLEREK BİR LÜTUF OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı 773 yurtta, üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 18,5’ine barınma imkanı sağlanıyor. Yurt sorununun yanı sıra yüksek öğretimde burs son derece önemli bir ihtiyaç; ancak ekonomik krizden etkilenen ailelerin ve öğrencilerin burs ihtiyacı için 2021 yılı bütçesinde bir iyileştirmenin yansımadığını gördük. KYK burslarında 2016'da yüzde 21'lik bir artış yapılsa da sonraki artışların son derece yetersiz olması ile verilen burslar her yıl daha fazla enflasyona yenik düştü. Gençlerin aldıkları burs ise 'Elinize, dilinize dursun' denilerek bir lütuf olarak görülüyor. 

"BU YIL 250 BİN KONTENJANIN BOŞ KALDIĞI BİLGİSİ KAMUOYUNA YANSIDI"

Yükseköğretimde bir diğer önemli konu da üniversite kontenjanları. Bu yıl 250 bin kontenjanın boş kaldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. En çok tercih edilen fakültelerdeki boş kontenjanlar incelendiğinde ise 11 bin 872 mühendislik, 4 bin 414 mimarlık, 268 diş hekimliği, 341 tıp fakültesi, 713 hukuk, 32 eczacılık, bin 595 öğretmenlik, 319 rehberlik ve psikolojik danışmanlık olmak üzere toplam 19 bin 973 boş kontenjan olduğu görülüyor. 2006 yılından sonra 'her ile bir üniversite' hedefiyle kurulan üniversitelerin sayıları hızla artıyor. 'Bir dekan bir mekan' anlayışıyla, her yere üniversite olsun mantığıyla açılan üniversitelerde bölüm ve verilen kontenjanın ise bir meslek envanteri yapılmadan, ihtiyaca göre kontenjan belirlemesi yöntemi kullanılmadan gerçekleştirilmesinden dolayı çok sayıda mezun iş bulamıyor."

Kaynak: anka