TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP’li Ali Haydar Hakverdi, İstanbul Esenyurt Polis Merkezi’nde Birol Yıldırım'ın ölümüyle sonuçlanan darp iddialarının, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından yerinde araştırılmasını istedi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi; komisyona verdiği dilekçede, Birol Yıldırım’ın Esenyurt Polis Merkezi’nde ölümü ile ilgili olarak İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’ndan kapsamlı bilgi alınması gerektiğini belirtti.

"Yıldırım, vücudunda iz bırakmamak amacı ile polisler tarafından ıslatılarak dövülmüş. Hayatını kaybeden Yıldırım'ın elbiselerinin sırılsıklam olması da tanık ifadesini doğrular niteliktedir" değerlendirmesini yapan Hakverdi, dosyanın ve ilgili kamera kayıtlarının bir nüshasının komisyon tarafından alınarak incelenmesi, tanıkların ve olay günü karakolda olan polis memurlarının dinlenmesi; darp, işkence, kötü muamele ve ihmal yaşanmışsa açığa çıkartılması ve sorumluların tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

"ÖLÜME SEBEP OLDUĞU İDDİA EDİLEN POLİSLER AÇIĞA ALINMIŞ MIDIR?"

Hakverdi ayrıca, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı. Hakverdi, Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

"Savcılık soruşturması dışında Bakanlığınızca başlatmış olduğunuz bir soruşturma bulunmakta mıdır? Bu vahim iddialar sonrası hukuki soruşturma sonuçlanana kadar, Birol Yıldırım’ı darp ederek ölümüne sebebiyet verdiği iddia edilen polis memurları açığa alınmış mıdır? Alınmadıysa açığa almayı düşünüyor musunuz? Olay hakkındaki tanık ifadeleri ve kamera kayıtları Bakanlığınızca incelenmiş midir? Hayatını kaybeden Birol Yıldırım hakkında hiçbir savcılık talimatı bulunmamasına rağmen; çalışanı B.U’nun akıbetini öğrenmek için gittiği karakolda gözaltına alındığı doğru mudur? Yine Birol Yıldırım’ın gözlem odası ya da bekleme salonu yerine kamera bulunmayan mutfak kısmında tutulmasının sebebi nedir? Tarafınızca veya Bakanlık yetkilileri kanalıyla hayatını kaybeden Birol Yıldırım’ın ailesi ile bir görüşme sağlanmış mıdır? Sorumlusu olduğunuz emniyet teşkilatı içerisinde yaşanan ve bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan bu olay sonrasında bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?"

 

Kaynak: anka