CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, asgari ücretin altında çalıştırılan her bir işçi için idari para cezasının 3 asgari ücret olarak belirlenmesi için kanun teklifi vererek, "125 TL idari para cezası değiştirilerek yerine 3 brüt asgari ücret idari para cezası ibaresi eklenmelidir. Yapılacak bu değişiklik ile firmalara karşı caydırıcılığın arttırılması, çalışanların ücretlerinin korunması ve kanun ile güvence altına alınması amaçlanmaktadır" açıklamasını yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, asgari ücretin altında çalıştırılan her bir işçi için, idari para cezasının 125 TL değil; 3 asgari ücret olarak belirlenmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Teklifin gerekçesinde, "İlgili madde de ifade edilen, 125 TL idari para cezası değiştirilerek yerine 3 brüt asgari ücret idari para cezası ibaresi eklenmelidir. Yapılacak bu değişiklik ile firmalara karşı caydırıcılığın arttırılması, çalışanların ücretlerinin korunması ve kanun ile güvence altına alınması amaçlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Hakverdi, "İş Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"İŞSİZ KALMA KORKUSUNDAN DOLAYI, TEKLİFLERİ KABUL ETMEK ZORUNDA KALIYORLAR"

"Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere; 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Asgari ücret, çalışan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yaşamlarını insan onuruna yakışır bir biçimde sürdürmelerini sağlamalıdır. 2022 yılının asgari ücreti ise, artan hayat pahalılığı ve enflasyona rağmen; 4 bin 253 TL olarak belirlenmiştir.

Yasa gereği işverenlerin, çalışanlarını belirlenen asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırmaları yasaktır. Ancak yeni asgari ücret ile birlikte; işverenler, çalışanlarına belirlenen 4 bin 253 TL’yi ödeyemeyeceklerini belirtmekte ve yeni teklifler sunmaktadırlar. Bizlere gelen şikayetlere göre; asgari ücretin altında çalıştırılan çoğu insanın maaş hesabına asgari ücret yatırılıyor; sonrasında aradaki fark elden geri isteniyor. İşsiz kalma korkusu içinde olan çalışanlar ise, içinde bulundukları çaresizlikten ve işsiz kalma korkusundan dolayı, bu ve benzeri teklifleri kabul etmek zorunda kalıyorlar.

"HEM İŞÇİLERİ HEM İŞVERENİ KORUYACAK TEDBİRLER ALINMALI"

İçinde bulunduğumuz kötü koşullara bakıldığında suçu işverene atmak da haksızlık yapmak olur. Pandemi döneminde dahi yeterli desteği alamayan esnaf; artan girdi maliyeti, iş hacmindeki daralma ve vergi yükü ile baş başa bırakıldı. Bir an önce hem işçileri hem de işvereni koruyacak tedbirler alınmalı ve çalışanların en azından belirlenen asgari ücreti evlerine götürmeleri sağlanmalıdır."

Kaynak: anka