DİLAN AYIRKAN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık yüzde 62,43 oranındaki gübre fiyatı artışıyla ilgili olarak, "Türkiye’de özellikle gübre fiyatlarındaki artış yüzde 150’yi geçmiş durumda. Maliyetler çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak boyuta erdi. Girdi maliyetleri mutlak suretle düşürülmeli" açıklamasını yaptı. 

TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları temmuz ayında yüzde 1,98, yıllık olarak da yüzde 29,38 oranında arttı. Yıllık en fazla artış yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiricilerde oldu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, TÜİK'in açıkladığı rakamların alandaki rakamlarla örtüşmediğini belirterek "Türkiye’de özellikle gübre fiyatlarındaki yüzde 150’yi geçmiş durumda. Maliyetler çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak boyuta erdi. Girdi maliyetleri mutlak suretle düşürülmeli" dedi. 

"VERİLER SAĞLIKLI OLMAYINCA İKTİDARIN PLANLAMASI DA YANLIŞ OLUYOR"

CHP'li Gürer, zamlar nedeniyle girdi fiyatlarının arttığını, bunun sonucunda da çiftçinin pahalı ürün üretmek zorunda kaldığını vurguladı. TÜİK'in verileri doğru açıklaması gerektiğini söyleyen Gürer, şunları kaydetti:

"TÜİK'in, tarımsal girdi maliyetleri ile ilgili açıklaması ne yazık ki alandaki ile örtüşmüyor. Veri olarak yüksek gibi görünse de şu anda Türkiye’de özellikle gübre fiyatlarındaki artış dap gübrede yüzde 150’yi geçmiş durumda, üre gübrede de benzer bir durum var.

Çiftçinin kullandığı tohumda, ilaçta, gübrede, yer altından çıkarılan suyun elektrik maliyetinde, ayrıca mazottaki artış çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak boyuta erdi. Çünkü sürekli gelen zamlarla girdi maliyetleri arttı. Doğal olarak çiftçi pahalı ürün üretmek zorunda kalıyor. Bunun tüketiciye de yüksek fiyatta yansıması var.

Girdi maliyetleri mutlak suretle düşürülmeli. Gübrenin, ilacın, tohumun, yer altından çıkarılan suyun elektrik parasının çiftçiye yarattığı maliyeti ne yazık ki TÜİK doğru göremiyor. Bunun sonucunda da veriler sağlıklı olmadığı için iktidarın da öngörüsü, planlaması yanlış oluyor.

Sonuç itibariyle çiftçinin, maliyeti konusunda doğru verilere sahip olunmayışı piyasada ürün fiyatlarının artış gerekçe ve nedenlerinin tespitinde de sorun yaratıyor. TÜİK’in verileri doğru açıklaması şart."

 

Kaynak: anka