CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayçiçeği yağındaki fiyat artışını TBMM gündemine taşıdı. "Bugün ayçiçek yağı da zeytin yağı fiyatına erişecek noktaya geldi" değerlendirmesini yapan Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) neden ayçiçeği yağı satmaya başladığını sordu. Pakdemirli ise “Covid-19 ile iç piyasada fiyatlar arttı, TMO bu nedenle ham ayçiçek yağı ithal edip satmaktadır" yanıtını verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde; ayçiçeği yağındaki fiyat artışı ile TMO’nun ayçiçeği yağı satmaya başlamasının nedenlerini sordu. Gürer, "AKP döneminde ayçiçek yağı fakir fukaranın en çok tükettiği üründü. Bugün ayçiçeği yağı da zeytin yağı fiyatına erişecek noktaya geldi" dedi. Gürer, Pakdemirli’den şu sorularına yanıt istedi:

“-Raf fiyatlarında yüzde 100’e yakın fiyat artışı gerçekleşen ayçiçek yağı fiyatının sabit tutulabilmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-Ham yağ açığının kapatılması ve ayçiçek ekim alanlarının artırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-TMO’nun ayçiçek yağı satışına başlamasının nedenleri nelerdir? TMO kurulduğu günden bu yana bitkisel yağ satışı yapmış mıdır?

-TMO’ya verilen satış görevi Tarım Kredi Kooperatifi ile Et ve Süt Kurumuna ait satış marketlerine neden verilmemiştir?

-İthalatın neticesinde hangi ülkelere toplam ne kadar ödeme yapılmıştır?”

BAKAN PAKDEMİRLİ: TMO'NUN GÖREVİ

Pakdemirli, Gürer'in TMO ile ilgili sorusuna, "Covid-19'un tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte, artan iç piyasa fiyatları neticesinde TMO'nun ham ayçiçekyağı ithalatı ile görevlendirildiği" yanıtını verdi. Pakdemirli, yanıtında şu değerlendirmeyi yaptı:

"TMO’nun ana görevi yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak ve gerektiğinde Cumhurbaşkanı Kararı ile hububat dışındaki diğer tarım ürünleri ile ilgili verilecek görevi yürütmektir."

Gürer ise Pakdemirli'nin yanıtını, "Türkiye'de yağ sektörünü bilen kuruluşlar varken TMO'nun satışa çıkması garip geldi. Bakan görevleri arasında olduğunu söyledi ama doğru olan kooperatifler eliyle bu sistemin yürütülmesi. Yurtdışında ham yağ fiyatları arttığında yurtiçinde de ayçiçek ham yağının fiyatı artıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Gürer, “Olan tüketiciye oluyor. Tüketiciyi korumanın yolu çiftçiyi desteklemekten geçiyor. AKP iktidarı ne yazık ki sorunların arkasından koşuyor, önüne geçip çiftçiye doğru zamanda doğru desteği vermelidir" dedi. 

"TABAN FİYAT AÇIKLANSIN"

Gürer, "Tarım alanlarının önemli bir bölümünde ayçiçeği üretiminin yapılabilir olmasına rağmen, yüksek maliyet ve üreticinin para kazanamaması nedeniyle ayçiçeği ekiminin her yıl biraz daha azaldığına" dikkat çekti.

"Bazı bölgelerde hasar başlamasına rağmen taban fiyat açıklanmadığı için çiftçinin tüccara mahkûm olduğunu" söyleyen Gürer; bakanlığın, ayçiçeği üretiminin artırılması için başlattığı çalışmaların yetersiz kaldığını belirtti. Gürer, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Atı alan Üsküdar’ı geçti. Bizim herhangi bir ilimiz kadar bile coğrafi büyüklüğe sahip olmayan ülkelerden ham ayçiçeği yağı ithal ediyoruz. Bu sorunu 19 yıldır iktidar olan AKP iktidarı, zamanında fark edip üreticinin desteklenmesi ve ay çiçeği üretiminin artırılarak, bugün ithalatçı bir pozisyona geçmememiz gerekiyordu."

Kaynak: anka