Haber: EDDA SÖNMEZ- Kamera: ADEM KARABAYIR 

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, AKP hükümetinin buğdayda uyguladığı politikanın iflas ettiğini belirterek, "Hükümet, ithalat izni verdiği 5 firmaya 22 milyar lira verdi. Niye ithal ediyoruz buğdayı? Hâlbuki kendimiz üretebiliriz "dedi.

Türkiye’de kuraklığın etkilemediği nadir bölgelerden birisi olan Trakya’da, buğday, arpa hasadı başladı. Bölgede incelemelerde bulunan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Dünyanın en verimli arazilerine sahip ülkeler arasında yer almasına rağmen Türkiye'nin tarım ürünleri ithalatını günden güne artırdığını belirten Gaytancıoğlu, çiftçi yerine yandaşlar düşünüldüğü için ithalata mahkûm kalındığını söyledi. Gaytancıoğlu, İç ve Doğu Anadolu'da yaşanan kuraklıktan dolayı düşecek rekolteye bağlı olarak fiyatların daha da artacağını dile getirdi.

“BUĞDAY REKOLTESİ BU YIL 5 MİLYON TON DÜŞECEK"

Gaytancıoğlu, biçerdöver bekleyen bir buğday tarlasında, "Trakya Bölgesi'nde çok bir kuraklık olmadı ama Türkiye genelinde tam 41 ilde bu sene ciddi bir kuraklık oldu ve buğdayda 5 milyon ton aşağı yukarı daha az bir verim bekliyoruz. Yani Türkiye 20 milyon ton buğday üretirken bu sene 15-16 milyon ton civarında buğday üretecek" dedi.

“EN İYİSİ BARAJLAR YAPARAK SUYU TARLALARA GÖTÜREREK BUĞDAYI KENDİMİZ ÜRETELİM”

AKP'nin buğdayda uyguladığı politikanın iflas ettiğini ifade eden Gaytancıoğlu, "Bunu biz ithal ediyoruz. Geçen sene 2.5 milyar dolar para verdik. Şimdi daha da artacak. Geçen sene buğdayın tonu 150 dolardı. Pandemi buğday fiyatlarını adeta patlattı. 260-270 dolarlarda ve muhtemelen kış aylarında 300 dolar olacak. Bakın buğday ithalatına verilen 2.5 milyar dolar nedir biliyor musunuz? Tam 8 milyon çiftçiye bir yılda ödediğimiz destekleme parası. 8 milyon çiftçiye 22 milyar verdi" dedi.

"KURAKLIĞI ÖNLEYEMEYEBİLİRİZ AMA ÖNLEM ALABİLİRİZ"

"Kuraklığı önleyemeyiz. Ama önlem alabiliriz" diyen CHP'li Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Ne yapabiliriz? Barajlarla sulama suyunu tarlalara götürerek en azından buğdayı sulayabiliriz. Çiftçimiz de sulamaya çalışıyor ancak yeraltına sondaj yaparak suluyor. O da çok pahalı ve yeterli verim elde edilemiyor. En iyisi barajlar yaparak suyu tarlalara götürerek buğdayı kendimiz üretelim. Böylelikle yabancı ülkelere verdiğimiz o milyarlarca dolar parayı vermeyelim. Niye buğdayı ithal ediyoruz? Hâlbuki kendimiz üretebiliriz. Üretmenin tek yolu sulamaya geçmek. Su var mı? Evet. Nerede var? Meriç’te var, Ergene’de var Yeşilırmak’ta var Kızılırmak’ta var Dicle’de var Fırat’ta var. Buralara barajlar yaparak suyu tarlalara götürmek. Çünkü düşünebiliyor musunuz Şanlıurfa’da Mardin’de Dicle ve Fırat nehirleri tarlaların yanından geçiyor ama kanallarla tarlalara suyu aktaramıyorlar. Niye? Yatırım yapmamış. Kime yatırım yapmış AKP hükümeti? 5’li çeteye yatırım yapmış. Çiftçiye yatırım yapalım. Gelecek tarımda. Pandemi tüm dünyayı kasıp kavurdu. Gıda fiyatları çok arttı. Gelecek yüzyıl gıda ve suyun olacak. Gıda ve su kimdeyse o ülkeler üretici ülkeler olacak. O ülkeler rahat edecek.” 

 

Kaynak: anka