TAMER ARDA ERŞİN

Yargıtay’ın yeni binası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yarın açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açılışı duyururken FETÖ’yü işaret ederek, “Artık merdiven altı çalışan yargı mensupları olmayacak” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Erdoğan’a, “Ülkenin kaderini inşaatlarda arıyorsunuz. Siz, adaleti merdivenlerin altına indirdiniz” dedi. Ankaralı avukatlar ise Başkent’te 8 ayrı adliye binası olduğuna dikkat çekerek, Yargıtay binasından önce acil olanın tek adliye binası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni de yapan Rönesans Holding’in 1,6 milyar liraya inşa ettiği Yargıtay 'kubbeli' yeni binasının açılışı yarın yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de katılacağı açılış öncesinde, “FETÖ'ye de sesleniyorum, çarşamba günü inşallah muhteşem bir yargı binasını da açıyoruz. Artık merdiven altı çalışan yargı mensupları olmayacak” dedi.

Binanın için iki kez ihale yapıldı. 2017 yılında yapılan ihaleyi, 1 milyar 31 milyon liraya Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat Şirketi aldı. Sayıştay, 2019 Yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Raporu’nda, ‘pazarlık usulü’ yapılan ihalenin ‘açık’ yapılması gerektiğini belirterek, “Kaynaklarının verimli kullanılarak kamu yararının koruması gerektiği” tespitinde bulundu.  

Sayıştay’ın işaret ettiği ‘pazarlık usulü’ ihale, Kamu İhale Kanunu’nun doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21-B maddesinde düzenlenen ihale türüydü.

Bina inşaatı için kaynaklar yetmedi ve ikinci bir ihale daha yapılmak zorunda kaldı. 2019 yılında yapılan ikinci ihaleyi de yine Rönesans, ‘pazarlık usulü’ ile 598 bin 500 liraya aldı. Son ihaleyle birlikte binanın maliyeti 1,6 milyar liraya ulaştı.

Rönesans, aldığı bu ihaledeki işleri taşeronlara verdi. Binanın kalıp ve beton işlerini 9 milyon 700 bin liraya Murat İnşaat aldı. Binanın iç yapımından elektrik tesisatına birçok taşeron firma çalıştı. İç mimaride yanmaz kapılar kullanıldı. 10 blok olarak tasarlanan binada, ofis alanları, sosyal tesisler, teshin merkezi, yemekhane, poliklinik, kreş ve otopark bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yaptığı açıklamada, “Adalet söylem değil eylem meselesidir. Adaleti toplum yaşamıyor, görmüyor, hissetmiyor. Adalet tecelli etmiyor. Adaleti adalet sarayı yazarak sağlayamazsınız” dedi.

“ÜLKENİN KADERİNİ İNŞAATLARDA ARIYORSUNUZ”

Erdoğan’a “2010 yılında FETÖ ile birlikte yargıyı ele geçirdiniz. Sonra birbirinize düştünüz, 2017 yılında da tek başına yargıyı ele geçirmek için Anayasa değişikliği yoluna gittiniz” diyen Erker, bağımsız ve tarafsız yargının yok olduğunu savundu. Erkek, “Ülkenin kaderini inşaatlarda arıyorsunuz. Siz, adaleti merdivenlerin altına indirdiniz. Adalete olan güveni yok ettiniz. Hukukun üstünlüğünü yok ettiniz. Kimsenin endişesi olmasın, hukuk düzenini tesis edeceğiz” diye konuştu.

“SARAYLAR YAPILIYOR OLMASI ADALETİN OLDUĞUNU GÖSTERMİYOR”

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray ise binaların yapılmasıyla adaletin gelmeyeceğini ifade ederek, “Yargının rahat bir ortamda çalışması için yapılan her türlü yatırımı destekleriz. Ancak adalet saraylarının yapılıyor olması, içinde adalet olduğunu göstermiyor. Türkiye’nin en büyük problemi hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı. Yeni binalar yapmakla bu iki problemli çözemezsiniz” dedi.

8 AYRI BİNA VAR

Yargıtay’ın 1,6 milyar liralık yeni binası açılıyor ancak Ankara’da derli toplu bir adliye binası yok. Sıhhiye’de bulunan Ankara Adalet Sarayı’ndaki Aile Mahkemeleri ve Çocuk Mahkemeleri’nin de Söğütözü’nde yeni açılan ek hizmet binasına taşınmasının ardından şehir merkezindeki adliye binası sayısı 8’e çıktı. Avukatlar ise tek bir adliye binası istiyor.

“6 AYRI ADLİYE VARKEN ÖNCELİK ADLİYE”

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan da yeni Yargıtay binası açılışını değerlendirirken Ankara’da tek bir adliye binasının olmadığını ve 6 ayrı adliyede yargı hizmeti verildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“İhtiyacı öncelikli olması bakımından, öncelikle Ankara’ya tek adliyenin yapılması ve bölünmüş adliyelerin tek çatı altında toplanması daha önce gerçekleştirilmesi gereken bir husus. Adli yargı ilk derece mahkemelerimiz, 6 ayrı hizmet binasında faaliyet yürütüyor.”

“2 YIL GEÇTİ TEK ADLİYE YOK”

2019 yılında Sayın Adalet Bakanı, açıklamasında, Ankara’daki adliyelerin tek çatı altında birleştirileceğinin sözünü vererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamıştı. Ancak o günden bugüne geçen 2 yıllık süre içinde bu konuda somut bir adım atılmadığı gibi Sıhhiye Adliyesi’nde bulunan aile mahkemeleri başka bir binaya taşınmak suretiyle bir başka bölünme daha yaşamış olduk. Gayri resmi yollardan edindiğimiz bilgiye göre yeni açılacak olan bu binaya aylık 1 milyon 200 bin lira kira ödenmektedir. Çok ciddi bir kamu zararı olduğu ortaya konulmaktadır.”

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu Ankara Barosu Başkan Adayı İlke Işık da yargı sisteminin problemleri olduğunu belirterek, “Adalet talebini karşılayacak bir yargı sistemi yok. Bu ülkede kadınlar, gençler, işçiler, tutuklular ve aklınıza gelebilecek herkes adalet arıyor. Adalet ulaşılabilecek durumda değil. Biz avukatlar zor şartlar altında mesleği icra ediyoruz. Liyakatten uzak. Yargı bağımsızlığından uzak, olumsuz koşullarda çalışıyoruz” diye konuştu.

“YOLU OLMAYAN BİR BİNA”

Yeni Yargıtay binasının yerine Ankara’da tek bir adliye binası yapılabileceğini kaydeden Işık, “Hem avukatlar hem vatandaşlar bölünmüş adliyelerle mücadele etmek durumunda bırakılıyor. Yolu olmayan, izi olmayan, ulaşımı mümkün olmayacak yeni adliye binasıyla biz avukatlar yeni adli yılı karşılıyoruz” dedi.

“YENİ BİR ADLİYE BİNASI İSTİYORUZ”

“Yargının sorunları şaşalı binalarla çözülebilecek değil” diye vurgulayan Işık, Ankara’da yeni bir adliye binası istediklerini kaydederek, “Avukatların mesleğini icra edebilmesi ve vatandaşların yargıya kolay ulaşabilmesi için tek bir adliye binası istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: anka