CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "mafyadan her ay 10 bin dolar maaş alan siyasetçi var" sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, "Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi iddiasını ortaya atan İçişleri Bakanı bu konuda Başsavcılığa herhangi bir isim vermiş midir? Verdiyse bu isim kimdir? İçişleri Bakanı görevden alınacak mıdır?" sorularını yöneltti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı bir televizyon programında, mafyadan her ay 10 bin dolar maaş alan siyasetçi olduğunu söylemesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşen Bakan Soylu, ziyaretin ardından açıklama yapmazken Şentop ise dün, ismin kendisine söylenmediğini dile getirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

"İÇİŞLERİ BAKANI, GÖREVİYLE BAĞLANTILI OLARAK ÖĞRENDİĞİ SUÇU BİLDİRMEYEREK BAŞKA BİR SUÇ İŞLEMEKTEDİR"

İsmin açıklanmamasının yüzlerce eski milletvekilini zan altında bırakmak anlamına geldiğini vurgulayan Erkek, önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı:  

"Gazi Meclis'in itibarını zedelemenin yanında iddiayı ileri sürenin eylemi de suç niteliğindedir. Türk Ceza Kanunu’nun 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' başlıklı 279. maddesinin 1'inci fıkrası 'Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' demektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanı, göreviyle bağlantılı olarak öğrendiği suçu bildirmeyerek TCK'ya göre başka bir suç işlemektedir."  

"KİŞİNİN BİLDİRİLMEMESİ SUÇUN GİZLENMESİ ANLAMINA GELMEKTEDİR"

CHP'li Erkek, verdiği soru önergesinin gerekçesinde rüşvet gibi bir suça muttali olup da bildirmemenin TCK'nın 281'inci maddesi kapsamına girdiğini belirtirken, "10 bin dolar rüşvet alan kişinin bildirilmemesi suçun gizlenmesi anlamına da gelmektedir. Ayrıca, TBMM Başkanı’nın bu konuda yazdığı mektuba verilen yanıtta ve Başsavcılığa yapılan bildirimde herhangi bir isim geçmediği kamuoyuna yansımıştır. Hem etik dışı hem de suç niteliğindeki iddia ülkemizin gündemini fazlasıyla meşgul etmektedir" değerlendirmesini yaptı. 

Erkek, Bakanın ismi bilmesi, saklaması ve kişiler hakkında işlem yapılmamasının başka isimlerin de benzer suçları işlemesine önayak olabileceğini belirtti. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelttiği sorular şöyle: 

"-Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi iddiasını ortaya atan İçişleri Bakanı bu konuda Başsavcılığa herhangi bir isim vermiş midir? Verdiyse bu isim kimdir?

-Herhangi bir Savcılığın, bu konuda resen harekete geçerek Bakanın görüşlerine başvurmamasının nedenleri nelerdir?

-İçişleri Bakanı görevden alınacak mıdır?"

Kaynak: anka