CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, aile şirketinden Ticaret Bakanlığı’na dezenfektan satan eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan hakkında, “Dezenfektan fiyatlarını o günkü şartlarda değerlendirmek gerekir. Linç edilmeye çalışılmasını doğru bulmuyorum” diyen AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a “Dezenfektan ihracatı yapılamadığı dönemde kendi firmasının ihracat kanalını Cumhurbaşkanı Kararıyla açtırmadı mı? Bakan, kendi nüfuzunu kullanarak, KDV indirimi, teşviği alarak, ihracat yasağını delerek iç piyasada ve dışarıda ne kadar satış yaptı?” diye sordu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, başında bulunduğu bakanlığa aile şirketinden dezenfektan satışı ile gündeme gelen eski bakan Ruhsar Pekcan hakkında Meclis Soruşturması açılması için bayramdan sonra önerge vereceklerini açıklamıştı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Ruhsar Pekcan’ın bu konuda bir açıklama yaptığını ancak Pekcan’ın bakanlığına alındığını açıkladığı rakamla CHP’nin iddia ettiği rakam arasında 20 kat fark olduğunu söylemişti. Elitaş, “Etik olarak değerlendirilebilir mi? Değerlendirilebilir. Dezenfektan fiyatlarını o günkü şartlarda değerlendirmek gerekir. Elinizde varken ‘kusura bakmayın benim eşim bakan, vermiyorum’ demek ne kadar doğru olurdu? Bir bakan hanımefendinin bakanlığı bıraktığı günden birkaç gün önce böylesine bir doğru olmadığına inandığım bir şekilde saldırıya uğratılmasını da, linç edilmeye çalışılmasını da doğru bulmadığını söylemek istiyorum” açıklaması yapmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sosyal medya hesabı üzerinden Elitaş’a hitaben “Dezenfektan ihracatı yapılamadığı dönemde kendi firmasının ihracat kanalını Cumhurbaşkanı Kararıyla açtırmadı mı? Bu koddaki başka firmaların el dezenfektanlarının ithalatı da engellenmedi mi? Benzer ürünlerdeki KDV 18 iken, KDV 8'e düşürüldü mü” sorularını sordu.

Özkoç, şu soruları da ekledi:

“Devletten dezenfektan üretim işleri için 1.4 milyon TL teşvik alınmış mıdır? El dezenfektanı üretimindeki NACE kodu değiştirilmedi mi? Üretim ‘çok tehlikeli’ sınıfından ‘tehlikeli’ sınıfına kaydırılmadı mı? Bu yolla iş sağlığı ve güvenliği maliyetleri, zorunlu denetim ve muayene sıklığı da düşürülmedi mi? Mayıs 2020-mayıs 2021 arasında, el dezenfektanı ihracatı yapmak isteyen diğer GTİP kodlarındaki firmalar dışarıya mal satabildi mi? Bakanın şirketi yeni GTİP kodu yaratarak, kaç ülkeye ne kadar mal ihraç etti? Bakan, kendi sorumluluğundaki Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Yasa Taslağı kamuoyu görüşüne açıldığı dönemde bu skandallara imza attı. Peki bu rezaletlere Cumhurbaşkanı neden sessiz kaldı? Bakan, kendi nüfuzunu kullanarak, KDV indirimi, teşviği alarak, ihracat yasağını delerek iç piyasada ve dışarıda ne kadar satış yaptı? Üretim maliyetlerini düşürerek zincir marketleri de bağladı mı?”

 

 

 

 

Kaynak: anka