CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türk Hava Kurumu'nda (THK) yaşanan çöküşe yıllar önce dikkat çektiklerini belirterek, "5 yıldır yanıtlanmayan önergelerimiz var. Yangın söndürme uçaklarını çürüten iktidar, THK'nın çöküşünü bilerek ve isteyerek planlı bir şekilde hazırladı" dedi.

Murat Emir, THK hakkında TBMM'ye 5 yıl önce verdiği ve hala yanıtlanmayan soru önergesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Emir, "Türkiye'nin elinde doğru düzgün bir yangın söndürme uçağı kalmadı. Rusya'dan kiralanan 3 uçağa da günlük 1,3 milyon TL ödemek zorunda kalınıyor. Bu uçakların da Türkiye'nin coğrafi şartlarına uygun olmadığı söyleniyor" dedi. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle 30 Mart 2016 tarihinde TBMM’ye sunduğu önergenin halen yanıtlanmadığını belirten Emir, şunları aktardı:

"Cumhuriyetle ve cumhuriyetin kurduğu kurumlarla derdi olan AKP, THK’ya karşı da iktidara geldiği ilk günden beri önyargılı hareket etti ve kurumun çöküşe sürüklenmesi için elinden geleni yaptı. ‘Kamu yararına çalışan dernek’ statüsünde olan Türk Hava Kurumu’nun temel gelir kaynaklarının ne olduğunu, kurumda kaç kişinin istihdam edildiğini, kurumun taşınmazlarını sorduğumuzda ise yanıt vermediler. Aradan beş yıl geçti ve halen bu sorularımız yanıtlanmayı bekliyor. Bu süreçte kurumda yaşanan yolsuzluklara da göz yumuldu, hiçbirinin hesabı sorulmadı. Aynı dönemde kurumun taşınmazlarının korunmasına yönelik sunduğumuz kanun teklifleri de AKP oylarıyla reddedildi.

Ormanlarımız her gün yanıp kül olurken AKP olanı biteni izlemekle kalıyor. Kaynakları lükse ve şatafata harcayan, saraya onlarca uçak alan iktidar, bu kaynağı THK'dan esirgedi. Cumhuriyet tarihi boyunca böyle bir basiretsizlik görülmedi ve böyle bir çaresizlikle karşı karşıya kalınmadı."

Kaynak: anka