CHP'Lİ CEYLAN, ÇANAKKALE’DEKİ KANSER TEHDİDİNİ TBMM'DE ANLATTI: “ÇANAKKALE’DE KIYAMET KOPACAK”

MEHTAP BELEN

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale’de faal beş termik santralin, kanser vakalarında artışa neden olduğunu öne sürdü. “2009 yılında 537 olan ölüm sayısı, 2018'de 859 kişiye çıkmıştır” diyen Ceylan, Çanakkale’de bulunan termik kömür santrallerine Biga ve Lapseki’de iki santral daha ekleneceğini anımsattı. Ceylan, “Sayısı kaç olduğu net olarak bilinmeyen, yapılması planlanan santraller de hayata geçtiğinde Çanakkale’de kıyamet kopacak” dedi.

Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada, Çanakkale’de yaşanan kanser tehdidine ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ile Sağlık Bakanı’na yönelttiği sorulara yanıt alamadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Çanakkale’deki termik santrallerin kansere ve üst solunum yolu hastalıklarına bağlı ölümleri arttığını söyleyen Ceylan, “2009 yılında 537 olan ölüm sayısı, 2011'de 816, 2013'te 863, 2018'de 859 kişiye çıkmıştır” dedi.

2018'deki ölümlerin 305'inin gırtlak ve soluk borusu, bronş ve akciğer tümörleri kaynaklı olduğunu belirten Ceylan, “Biga'da 45, Çanakkale Merkezde 87 ve Çan'da da 29 ölüm gerçekleşmiştir; 2019'da da rakam, Biga'da 62, merkezde 75; toplamda 318'e çıkmıştır. Ölümlerin önüne geçmek için artık termik santrallere izin verilmemeli” diye konuştu.

Üst üste açılan termik santraller nedeniyle Çanakkale’de tam bir kanser trajedisi yaşandığını söyleyen Ceylan, “Çevresel sorunlar sadece termiklerden ibaret de değil, maden ocakları nedeniyle de doğası talan edilen bir kent, Çanakkale” dedi.

Özgür Ceylan, Çanakkale’nin Biga ve Lapseki ilçelerinde iki termik santral daha açılacağını anımsatarak “Sayısı kaç olduğu net olarak bilinmeyen, yapılması planlanan santraller de hayata geçtiğinde Çanakkale’de kıyamet kopacak” dedi. Ceylan, termik santrallerin bölgede canlı yaşamı açısından telafisi mümkün olmayan sağlık ve çevre sorunlarına yol açacağını vurguladı.

 

Kaynak: anka