CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’ni (SADAT) Meclis gündemine taşıdı. Çeviköz, “SADAT’ın Suriye ve Libya başta olmak üzere iç çatışma yaşanan ülkelerde faaliyetler yürüterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı davrandığı iddiaları var. İddiaların TSK’nın görev yaptığı ülkelerde geçmesi, TSK’nın ve ülkemizin itibarına halel getirecek riskler barındırmaktadır” diyerek SADAT’ın faaliyetlerinin araştırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, SADAT faaliyetlerinin incelenmesi için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Çeviköz, SADAT'a yönelik kamuoyunda, "Suriye ve Libya başta olmak üzere iç çatışma yaşanan ülkelerde çeşitli faaliyetler yürüterek BMGK kararlarına aykırı olarak, sivillere yönelik askeri eğitim vererek alternatif ordu oluşturmak, paralı asker sağlamak ve yasadışı silah sevkiyatında bulunmak" iddiaları olduğunu ve bu iddiaların "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve ülkenin itibarına halel getirecek riskler barındırdığını" kaydetti. Çeviköz, "Söz konusu iddialar, TSK’nın görev yaptığı bölgelerdeki meşruiyetini de sorgulanır hale getirme tehlikesine sahiptir" dedi ve "Sorunun sadece askeri ve güvenlik alanında kalmayarak ülkenin dış ilişkilerine de yansıdığını" vurguladı. 

"SADAT, YASA DIŞI SİLAH SEVKİYATINDA BULUNDU MU?"

Çeviköz, "TBMM’ye sunulan SADAT konulu soru önergelerine cevap verilmiyor olması da söz konusu şirket hakkında bir araştırma komisyonu kurulmasını zaruri hale getirmiştir" dedi. Çeviköz, şirket faaliyetlerinin araştırılmasını isterken şöyle dedi:

"SADAT’ın kurucusunun 2016-2018 yılları arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olması ve Afrin harekatı öncesinde yapılan Güvenlik Zirvesi gibi kritik zirvelere katılmış olması, ülkemizin ulusal güvenliği açısından da söz konusu kuruluşa yönelik iddiaların araştırılmasını gerekli kılmaktadır.  SADAT’ın özelde uluslararası askeri faaliyetlerinin genel olarak da çeşitli ülkelerde militanlara savaş dersi verip vermediğinin, yabancı devletlerin yardım edip etmediğinin, askeri eğitim ve danışmanlık konularında sivillere eğitim verip vermediğinin ve en önemlisi yasadışı silah sevkiyatında bulunup bulunmadığının araştırılması elzemdir."

 

Kaynak: anka