CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, ABD’nin “Türkiye’nin çocuk asker kullandığı” iddiasını içeren raporu için, "Ülkemiz çok ciddi ithamlarla karşı karşıya bırakılıyor. İktidarın ve kurumlarının izlediği politikalar ülkemiz için bir güvenlik sorunu haline gelmiştir" değerlendirmesini yaptı.  

ABD Dışişleri Bakanlığı 1 Temmuz’da yayımladığı “İnsan Kaçakçılığı” raporunda, Türkiye’yi “çocuk asker devşirme ve kullanımına destek verdiği” iddia edilen ülkeler arasında saydı. 

CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, bu iddialar ile ilgili sosyal medya hesabından, "Bugün gelinen noktada, ülkemiz çok ciddi ithamlarla karşı karşıya bırakılıyor. İktidarın ve kurumlarının izlediği politikalar ülkemiz için bir güvenlik sorunu haline gelmiştir" paylaşımı yaptı. Çeviköz, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD tarafından ülkemize çok ciddi bir suçlama yöneltildi, bu suçlama ilk kez bir NATO ülkesine yöneltiliyor. Söz konusu suçlamalar ilk olarak SETA tarafından Kasım 2020 tarihinde yayımlanan raporla ortaya atılmış, raporun önsözünü ise bir Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Politikalar Kurulu üyesi yazmıştı. Bu da raporu daha dikkat çekici hale getiriyordu.

İktidara o gün bu iddialara bir açıklama getirmesini söyledik, bu durumun ülkemizi çok ciddi ithamlarla karşı karşıya bırakacak bir tehlike barındırdığını söyledik. Ancak bu rapora ilişkin iktidardan tek bir açıklama yapılmadı, sadece rapor siteden kaldırılarak gizlendi. Bugün gelinen noktada, ülkemiz çok ciddi ithamlarla karşı karşıya bırakılıyor. İktidarın ve kurumlarının izlediği politikalar ülkemiz için bir güvenlik sorunu haline gelmiştir."

ÇEVİKÖZ, ARALIK AYINDA DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Çeviköz, geçen aralık ayında, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, SETA raporundaki bu iddialara ilişkin iddialar olduğunu belirterek şunları söylemişti:  

"Raporda ülkemizin güvenliği ve itibarını tehdit edecek çok ciddi unsurlar bulunuyor. Rapor Suriye Milli Ordusu bulunan Suriye kökenli 1551 savaşçının bulunduğu bir ankete dayanıyor. Savaşçıların yaşları, savaş deneyimleri, maddi gelirleri, siyasi bakış açıları etnik kökenleri de yer alıyor. Bu savaşçılar nereden maaş alıyor? Suriye Milli Ordusu'nun yüzde 90'ının siyasi bir dönüşüm olursa Merkezi Suriye Ordusu'na katılacağını kim dile getirirdi? Rapor getirmiş. Bu konuların Türkiye'ye zarar vereceği anlaşılınca da rapor hiç yayınlanmamış gibi SETA'nın sitesinden kaldırılıyor."

Görüntü: Arşiv

 

Kaynak: anka