Haber: BERKAY VAROL / Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı Hatay'da, yerel ve ulusal sorunları değerlendirmek üzere buluştu. Toplantıya ev sahipliği yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Hatay, yüzyıllardır kardeşliğin, birliğin, bütünlüğün, sevginin ve kucaklaşmanın merkezi olmuştur. 13 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır" dedi.

İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Ankara ve Eskişehir'in büyükşehir belediye başkanları ve CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun; yerel ve ulusal gündemindeki sorunlar ve çözümleri görüşmek üzere Hatay’da buluştu.

"YÜZYILLARDIR, FARKLI DİNLER, MEZHEPLER, FARKLI KÖKENDEN İNSANLARA KARDEŞÇE YAŞAMIŞ"

Toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şunları söyledi:

"Hatay, yüzyıllardır kardeşliğin, birliğin, bütünlüğün, sevginin ve kucaklaşmanın merkezi olmuştur. 13 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bununla birlikte ilk gayri resmi olimpiyatların yapıldığı yer. İlk tarımın, buğdayın yetiştirildiği bereketli hilalin tam ortasındaki denize açılan yer. Bununla birlikte Hac yolunun, İpek Yolu'nun, Baharat Yolu'nun Akdeniz'e açıldığı nokta. Yüzyıllardır, farklı dinler, mezhepler, farklı kökenden insanlar, gruplar kardeşçe yaşamışlar ve hepsinin Anadolu'daki ilk ibadet yeri Hatay'da."

"ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDEN BİRİ"

Savaş, "Bununla birlikte Hatay, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Anadolu'nun tam orta noktasında olup, yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş ve Roma döneminde üç büyükşehirden bir tanesi dünyada. Roma, İskenderiye ve Antakya" diyerek Hatay'ın tarihi, ticari ve jeopolitik konumunun önemini anlattı.

"BİLDİRGEMİZİ PAYLAŞACAĞIZ"

Hatay'ın bugün Türkiye'nin önemli büyükşehir belediye başkanlarını ve genel başkan yardımcısını ağırladığını dile getiren Savaş, "Bugün burada Hatay ile ilgili hem problemleri hem güzellikleri paylaşacağız. Onlarla ilgili kararlar alacağız. Türkiye'mizde bizim de müdahil olmamız gereken varsa onları konuşacağız. Bildirgemizi de paylaşacağız" diye konuştu.

"ATATÜRK'E YAKIŞIR BİR TOPLANTI…"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve birinci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Hatay üzerine söylediklerini anımsatan Savaş, "Hayata gözlerini yummadan önce Türkiye Cumhuriyeti'ne son sevdası olarak emanet ettiği Hatay'ı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yakışır bir toplantı yaparız. Umarım güzel sonuçlar alırız" dedi.

Kaynak: anka