CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın fırına gittiğinde marketlerden gelen bayat ekmekleri tercih ettiğini söyledi. Bulut, “Ekonomik kriz ortamında alım gücü olmayan vatandaş bir tane ekmek alacağına 1 TL’ye 3 ya da 4 tane bayat ekmek alıyor. Vatandaş bayat ekmeğe mahkum edildi” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da fırıncı esnafının sorunlarını dinledi. Pandemi ve ekonomik krizle birlikte un, maya, yağ, elektrik ve oduna gelen fahiş zamların fırıncı esnafını iflasın eşiğine getirdiğini belirten Bulut, iktidar tarafından yapılan desteklemelerin yetersiz olduğunu belirtti. 

"VATANDAŞ BAYAT EKMEĞE MAHKUM EDİLDİ"

Vatandaşın sıcak ekmek alamadığını, fırıncının da ekmek satamadığını belirten Bulut, “Vatandaş kadar fırıncılar da dertli. Geçen yıldan bu yana ekmek fiyatlarında bir artış olmadı ama maliyet açısından bakıldığında ekmeğin fiyatı iki katına çıktı. Sadece geçen haftadan bu yana un yüzde 20 zamlandı. Sıcak ekmek bile almaya gücü yetmeyen vatandaş, bayat ekmeğe mahkum edildi” dedi.

"VATANDAŞ ARTIK BAYAT EKMEK ALIYOR"

Fırıncı esnafı da fiyat artışlarının kendilerini etkilediğini söyleyerek, una 10 gün içinde yüzde 20 oranında, 20 TL’den fazla zam geldiğini, 134 TL olan unun 164 TL’yi bulduğunu belirtti. Aynı zamanda oduna ve mayaya da zam geldiğini kaydeden esnaf, “Kendi halimize yanıp duruyoruz” dedi. Unun geçtiğimiz yıl 77-78 TL, şu an 160-165 TL arası olduğunu söyleyen esnaf şöyle konuştu:

"Vatandaş şimdi bile ekmek almaya zorlanıyor. Her şey çok pahalı. Vatandaş ekmek alamıyor, fırıncı da bu maliyetlerle ekmeği yapamıyor. Vatandaş artık bayat ekmek alıyor. Bakkallardan, marketlerden gelen ekmekleri 4 tanesini 1 TL’ye ya da 3 tanesini 1 TL’ye zararına satıyoruz.

"EKMEĞİ NORMAL FİYATINDAN AŞAĞISINA ALIYORLAR"

CHP’li Bulut’un, “Pandemiden önce bayat ekmek satışı yapılıyor muydu?" sorusuna esnaf, “Bu kadar değildi, şimdi çok arttı. Vatandaş akşamdan kalan bayat ekmekleri sabah gelip alıyor. Ekmeği normal fiyatından 1.25 TL daha aşağısına alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: anka