Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda, "İzmir’in Çernobil’i" olarak bilinen Gaziemir'deki eski kurşun döküm fabrikasında gömülü atıkların temizlenmesi için "Duran Adam" eylemi başlattı. Arda, atıkların bulunduğu Emrez Mahallesi’ndeki alanda 11 dakika boyunca hareketsiz durdu.

İzmir'in Gaziemir ilçesine bağlı Emrez Mahallesi'nde nükleer atıkların bulunduğu alanın temizlenmesi için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda tarafından başlatılan "Duran Adam" eylemine CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve Kani Beko’nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, İYİ Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, çevreciler ve yurttaşlar da katıldı.

EYLEM 3 AY BOYUNCA HER CUMA SÜRECEK

Arda ve beraberindekiler 11 dakika boyunca alanda hareketsiz dururken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na "Burayı temizleyin" çağrısı yaptı. Arda'nın eylemine her hafta farklı milletvekilleri ve belediye başkanlarının destek vereceği belirtildi.

"Duran Adam" eylemini 3 ay boyunca her cuma günü sürdüreceğini vurgulayan Başkan Halil Arda, "Bugün sözün bittiği noktadayız. Bu alanda 2007'de Türkiye'de olmayan ancak nükleer santrallerde kullanıldığı bilinen europium 152-154 izotoplar kaçak bir şekilde Türkiye’ye getirilip buradaki kurşun fabrikasının üzerine gömülmüş. 14 yıldır burası temizlenmedi. İki yıldır belediye başkanı olarak buradaki tehlikeyi dile getiriyorum. Artık burayı temizleyin" dedi.

"TÜRKİYE'DE OLMAYAN ATIKLAR NEREDEN GELDİ"

Konuyla ilgili İzmir Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'yle temaslarda bulunduğunu kaydeden Başkan Arda şunları söyledi:

"Tehlike çok büyük. Buradaki atıkların normal değerlerin 219 katı yüksek olduğu tespit edilmiş. Bilim insanlarıyla yaptığım görüşmelerde her gün yeni şeyler öğreniyorum. Türkiye'yi nükleer atık çöplüğü haline getirmeye çalışıyorlar. Bu ülkede bulunmayan atıkların nasıl ve kimler tarafından getirildiğini biz bilmiyoruz. Ancak bunu fabrika sahipleri çok iyi biliyor. Bu tehlikenin boyutunu onlar biliyor. İki yıldır buraya devletin el koyması gerektiğini ifade ediyorum. Devlet buraya el koyacak, koruma altına alacak sonra da bilimsel yöntemlere temizleyecek. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlık sorunlarının neler olduğunu ben biliyorum. Bu mücadeleyi sadece Gaziemir’de ve Türkiye’de değil dünyaya taşımaya kararlıyım.”

"SÖZ VERİYORUM, TEMİZLENİNCEYE KADAR BURADAYIM"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrı yapan Arda şöyle konuştu:

"Buraya el koyun ve temizleyin. Bilimsel yöntemlerle bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Türkiye’de bu işi yapan bir firma yok. Çünkü Türkiye’de daha önce tespit edilmiş bir nükleer atık yok. Dünyada bu konuda uzman firmalar var. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın bu firmalarla anlaşıp halkımızın sağlığını tehdit eden bu tehlikeyi ortadan kaldırmasını talep ediyorum. Her cuma günü 11 dakika burada durmaya devam edeceğim. Burası temizleninceye kadar söz veriyorum, namusumla burada olacağım."

CHP'Lİ BAYIR: ÖNERGELERİMİZ YANITSIZ KALDI

Eyleme destek veren isimlerden CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdiğini hatırlattı. Bayır, şöyle konuştu:

"Türkiye artık nükleer atık ithal etmeye başladı. 14 yıl önce üzerinde bulunduğumuz alana ciddi miktarda yurt dışından getirilen kurşun gömüldü ve üzeri betonlanarak toprakla kapatıldı. Ancak buradan birtakım sızmalar oldu ve bunların insan sağlığını tehdit ettiği de ortada. Buradan sesleniyoruz. Ben TBMM’ye bununla ilgili bir araştırma bir de soru önergesi verdim. Henüz yanıt alamadım. Sağlık Bakanlığı'nı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nı göreve davet ediyorum.”

KORKUNÇ GERÇEK 2007'DE ORTAYA ÇIKTI

Gaziemir'in Akçay Caddesi üzerindeki 1940 yılında kurulan Aslan Avcı'ya ait kurşun ve döküm fabrikasındaki korkunç gerçek 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Fabrika alanında, rastgele etrafa atılmış nükleer çubuklar tespit edilmişti. Olaya el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) 70 dönümlük arazide radyoaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı. Bölgedeki radyasyon miktarının, normal değerin 219 kat üstünde olduğu ifade edilmişti.

Görüntü Dökümü 

Alandan görüntüler Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın açıklamaları CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın açıklamaları "Duran Adam" eyleminden detaylar

 

Kaynak: anka