CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Ege bölgesinin en önemli tarımsal sulama kaynaklarından olan Gediz Nehri'nin kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Başevirgen, "Gediz Nehri yıllardır kirlilikle mücadele ederken şimdi de kuraklıkla karşı karşıya. Derinliği 2 metreyi bulan nehirde su seviyesi 10-15 santimetreye kadar düştü. Çiftçinin artık Gediz’den tarımsal sulama yapması imkansız” dedi. 

Ege Bölgesi'nin ikinci büyük nehri olan Gediz Nehri kuruma noktasına geldi. Bekir Başevirgen, Gediz kıyısında yaptığı açıklamada, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2012 yılında müjde olarak açıkladığı Gediz Havzası Koruma Eylem Planı’nın, aradan geçen zaman içerisinde kağıt üzerinde bir proje olarak kaldığını öne sürdü.

“ÇİFTÇİNİN ARTIK GEDİZ’DEN TARIMSAL SULAMA YAPMASI İMKANSIZ”

Gediz nehri ile ilgili uyarıları aylar öncesinden dile getirdiklerini söyleyen Başevirgen, “Gediz Nehri yıllardır kirlilikle mücadele ederken şimdi de kuraklıkla karşı karşıya. Marmara Gölü kurudu, şimdi de Gediz Nehri aynı sıkıntıyı yaşıyor. Derinliği 2 metreyi bulan nehirde su seviyesi yer yer 10-15 santimetreye kadar düştü. Büyük yerlerde kum adacıkları oluşmaya başlamış. Çiftçinin artık Gediz’den tarımsal sulama yapması imkansız” dedi.

"SADECE SIZINTI HALİNDE SU AKIYOR"

Adacıkların içerisinde göletler oluştuğunu söyleyen Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal ise Gediz Nehri’nden sadece sızıntı halinde su aktığını söyledi.

CHP Ahmetli İlçe Başkanı Halil Buran da “Şu an bir damla su akmıyor. Gediz kurudu. İçler acısı bir durumdayız. Bizlerden sonra gelecek nesle üzülüyorum. Onlara nasıl bir miras bıraktık” dedi.

Kaynak: anka