CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, çöp ithal eden ve gelen atıkları teslim almayan “2B Plast” adlı şirketin; Almanya’da sorgulanırken Türkiye’de teşvik aldığını anlattı. Bakan, “Kendi ülkemizde çöp dağlarını dönüştüremezken dünyanın çöpünü ülkemize topluyoruz bir de üstüne dolandırılıyoruz. Bu alanda ciddi bir denetimsizlik var. Plastik başta olmak üzere artık atık ithalatını yasaklamak zorundasınız” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergeleriyle Türkiye’ye "Alman çöpü" ithal edilmesini TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Bakan’ın aktardığı bilgiler şöyle:

KOCAELİ’DE 5 BİN 700 METREKARELİK DEPO

“2B Plast” isimli şirket, 2018’de Kocaeli’de kuruldu, sonrasında yerleşim yeri Almanya olan Erol Akarslan’a devredildi. Şahsın şirketi devralmasıyla birlikte Almanya’da da bir Alman ortalıklı geri dönüşüm şirketi kurdu. Şirket, Kocaeli Kartepe’ye bağlı Uzuntarla Mahallesi’nde 5 bin 700 metrekarelik depo, ofis ve açık depolama alanını 5 yıllığına kiraladı.

ŞİRKETE KDV İSTİSNASI, GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ, FAİZ DESTEĞİ, VERGİ İNDİRİMİ…

Yatırım teşviki kapsamında 2019 yılının başında; “komple yeni yatırım” ve “bölgesel-öncelikli yatırım” sınıfında değerlendirilen şirket için, “KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, vergi indirimi yüzde 80, YKO yüzde 40, sigorta primi işveren hissesi 7 yıl” şeklinde destek öngörüldü. Kapasitesiyle ilgili “Yeniden değerlendirilmiş metal olmayan atık ve hurdalar-plastik granül 12 bin ton/yıl” değerlendirmesi yapıldı.

ALMANYA’DA SORUŞTURMA

2B Plast, Almanya’dan Türkiye’ye binlerce ton çöp ithal etti ancak ithal ettiği atıkları teslim almadı. Tonlarca atığın geçici olarak Türkiye’de depolandığı, şirketin yasallığı ve sertifikalarının sorgulandığı hatta Almanya Çevre Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıkların ve savcılığın da konuya dahil olduğu ifade edildi.

“DÜNYANIN ÇÖPÜNÜ TOPLUYORUZ ÜSTÜNE DE DOLANDIRILIYORUZ”

Hem Ticaret Bakanı hem Çevre Bakanı’na “Karışık plastik atık ithalatının tamamen yasaklanması, plastik atık ithalatı kotasının düşürülmesi gibi alınan bazı tedbirlere rağmen, Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam etmemizi nasıl açıklıyorsunuz” diye soran CHP’li Bakan, 2B Plast şirketi hakkındaki tüm iddialara dair açıklama yapmalarını istedi. Bakan, “Kendi ülkemizde çöp dağlarını dönüştüremezken dünyanın çöpünü ülkemize topluyoruz bir de üstüne dolandırılıyoruz. Bu alanda ciddi bir denetimsizlik var. Plastik atık ithalatı hiçbir aşamada yeterince denetlenmiyor. Acilen denetimleri sıkılaştırmak, yaptırımları uygulamak ve şeffaflığı sağlayarak organize suçların önüne geçmek zorundasınız. En önemlisi ve önceliklisi ise plastik başta olmak üzere artık atık ithalatını yasaklamak zorundasınız” dedi.

"HANGİ TARİHLERDE KAÇ DENETİM YAPILDI"

CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, 2B Plast şirketine ait tesislere yönelik hangi tarihlerde kaç tane denetim yapıldığını, bu büyük skandalın sorumlularının kimler olduğunu, haklarında hangi işlemler yapıldığını, bugüne kadar 2B Plast şirketine ait geri dönüşüm tesislerine yönelik yapılan denetimlerde neler tespit edilip raporlandığını ve mevzuata aykırılık kapsamında hangi yaptırımlar uygulandığını sordu.

"BAŞKA ‘HAYALET ŞİRKET’ VAR MI?"

Bakan, Ticaret Bakanı’na 2B Plast şirketiyle ilgili inceleme, denetim ve soruşturma sürecinin işletilip işletilmediğini, işletiliyorsa detaylarının, işletilmiyorsa sebebinin açıklanmasını istedi. Bakan, “Hem INTERPOL’ün uyarıları hem yaşanan bu skandal dikkate alınarak; atık ithalatı yapan geri kazanım şirketleri ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir? 2B Plast şirketi dışında ‘hayalet şirket’ var mıdır? Bugüne kadar herhangi araştırma yapılmadıysa ne zaman kapsamlı bir araştırma, inceleme başlatılacaktır” sorularını da yöneltti.

"HANGİ KRİTERLERE GÖRE TEŞVİK VERİLDİ"

CHP’li Bakan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na şirketin hangi teşviklerin verildiğini, desteklerin şartlarda, hangi kriterlere göre verildiğini, sonrasında hangi denetimlerin yapıldığını ve denetimlerde hangi tespitlerin elde edildiğini sordu.

Kaynak: anka