CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BELTUR tarafından 46 devlet hastanesinde işletilen 62 kantinin, Sağlık Bakanlığı'nın yeni sözleşme imzalamaması nedeniyle boşaltılmak zorunda kalınmasını TBMM gündemine taşıdı. Aydoğan, "Söz konusu kantinlerin sözleşmelerinin yenilenmemesinin gerekçesi ya da gerekçeleri nelerdir?" diye sordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, 2013 yılında kamu hastanelerinin büfelerini ve kantinleri işletmek için Sağlık Bakanlığı ile beşer yıllık sözleşmeler yapılmaya başlandığını, söz konusu sözleşmelerin süresi bittiğinde de yenilenmediğini ve bu nedenle çok sayıda vatandaşın mağdur edildiğini belirtti.

Sözleşmelerin yenilenmesini talep eden BELTUR’un, bakanlığa gönderdiği yazıların da yanıtsız bırakıldığını belirten Aydoğan, “Aylardır kapalı olan kantinlerin yerine hâlâ yenileri açılmadı. Kantinlerin kapatılması; çalışanların yanında sağlık emekçileri, hastalar, hasta yakınları ve ziyaretçiler dahil birçok vatandaşımızı mağdur etmiş durumda. Bu uygulamanın kime ne faydası var? Neden böyle bir tutum sergilendiğini Sayın Bakan’a sordum” dedi.

"SÖZLEŞMELER NEDEN YENİLENMİYOR?"

CHP’li Aydoğan, BELTUR bünyesindeki ve kamu hastanelerinde hizmet veren kantinlerin boşaltılmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

"Söz konusu kantinlerin sözleşmelerinin yenilenmemesinin gerekçesi ya da gerekçeleri nelerdir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BELTUR’un konu hakkında tarafınıza iletilen yazılarına neden yanıt verilmemiştir? Söz konusu kantinlerin kapatılmasına neden olan sözleşmelerin yenilenmemesi kararının kamuya nasıl bir yararı vardır? Bu tasarrufun kime, ne faydası olmuştur? Kamu hizmetleri sunumunda aksaklıklar oluşması ve bazı ekonomik, sosyal, toplumsal sebeplerle mevcut yapının ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmasından dolayı 1970’lerin sonlarında kamu yönetiminde yeni çözümler ve öneriler getiren bir paradigma olarak 'Yeni Kamu İşletmeciliği' anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda ilerleyen süreçte merkezden yerele yetki ve kaynak aktarımı olmuş, hizmetlerde aktif ve katılımcı bir yönetim modeli benimsenmiştir. Bu bilgiden hareketle; Bakanlığınız yerel yönetimlerle olan ilişki biçimini, çözüm üretmek yerine yeni sorunlar oluşturacak biçimde şekillendirerek en az 50 yıl önce gereksinim duyulan bir uygulamayı bugünün dünyasında daha da geliştirmek yerine görmezden mi gelmektedir?"

 

 

 

 

Kaynak: anka