CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “128 milyar doları iç edenler 125 milyar dolar bulmak için ihracatçıya, Merkez Bankası’na dolar yatırma zorunluluğu getirdi. İhracatçılar, ihracat bedellerinin yüzde 25’ini TL olarak alabiliyor. Tekrar döviz almak zorunda oldukları için hem alım satım farkı hem de vergi ödeyerek çifte mağdur oluyorlar” dedi.

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklamada; Merkez Bankası’nın 2022 sonuna kadar eriyen rezervleri artırmak için 125 milyar dolarlık 4 aşamalı plan açıkladığını belirtti. İlgezdi’nin açıklaması şöyle:

“40 Milyar doların ihracatçının kazancının yüzde 25’ini Merkez Bankasına satma zorunluluğundan geleceği belirtiliyor. Basit bir hesapla ihracatçı, tekrar döviz almak zorunda olduğu için bankalara göre değişiklik gösterse de ortalama 1 dolar için 22,66 kuruş al sat farkı ödemek zorunda bu da 40 milyar dolar da 9.064.000.000 TL’lik kayba neden olmaktadır. Binde 2 olan vergi de 1.091.688 lira ediyor. Böylece Merkez Bankası rezervleri artacak diye ihracatçımız 9.065.091.688 lira zarar ediyor

“İHRACATÇININ ZARARI YAKLAŞIK 10 MİLYAR”

İhracatçının yaklaşık 10 milyar TL zarara uğramasına neden olan Merkez Bankası rezervindeki 128 milyar doları tutsaydı bu tedbirlere hiç gerek kalmayacaktı ve ihracatçı bir kez daha mağdur olmayacaktı.

“İHRACATÇI SÜREKLİ MAĞDUR”

İhracatçı sürekli mağdur ediliyor. 3 günlük enerji sıkıntısı yüzünden ödenecek cezalar bir taraftan, ihracat bedellerinin yüzde 25’inin TL olması diğer taraftan ihracatçıyı zora sokuyor. Bir diğer önemli olay da ocağın ilk haftasında 5 gün boyunca ihracat bedelleri hesaplara yatmadı. İhracatçının gelen parası 5 gün Merkez Bankasında kaldıktan sonra yüzde 75’i döviz yüzde 25’i TL olarak ihracatçıların hesaplarına yansıdı.

Bu planın tutması için2022 sonuna kadar yabancılara konut satışında konutun değeri kadar dövizin Merkez Bankasına satılmasından 15 milyar dolar gelir beklemektedir.  Geçen sene ise sadece 6 milyar dolarlık ev satıldı. Geçen seneye göre yaklaşık 3 kat ev satışının artması gerekiyor.  Geçen sene yabancılara satılan 60 bin ev sayısının nasıl 150 bine çıkabileceği de belirsiz. 125 milyar dolar rezerv artışı için yapılan 4 aşamalı planın diğer iki aşaması ise, ‘Döviz mevduatlarının yüzde 20’sinin TL’ye çevrilmesi’ ve ‘Eximbank kredilerinin geri ödemesi’ için Merkez Bankası’na döviz satılması.”

Kaynak: anka