CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Resmi verilere göre, kömürde 10 ay içinde yaşanan artış yüzde 30. Henüz kış gelmeden kömüre zam yapmak insafsızlıktır, vicdansızlıktır” dedi.

Ahmet Akın, partisinin Balıkesir Altıeylül İlçe Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) kömür fiyatına yaptığı zamma tepki gösterdi. Akın, şöyle konuştu:

“Karakışa hazırlık yapan vatandaşlarımız, bir de enerji buhranıyla boğuşuyor. Elektrik ve doğal gazdaki fiyat artışları kömürü de teğet geçmedi. AK Parti iktidarının ‘fedakarlığı’, kömüre de zam olarak yansıdı. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, ‘Fedakarlık yapıyoruz’ diyor. Bakıyoruz fedakarlığa; son bir yılda elektrik üç, sekiz kez de doğal gaz zammı yapıldı. Enerji Bakanı ne diyor? ‘Artışları vatandaşlarımıza yansıtmamaya çalışacağız’ diyor. ‘Yeni bir zam yapmayacağız’ demiyor. Gelecek zamların hazırlığını yapıyor.

"1 AYDA YÜZDE 15 ZAM"

Vatandaşımız, artık AK Parti iktidarının dilini çözdü. Müjdenin adı ‘zam’, fedakarlığın adı da ‘enerjide buhran’ oldu. Yerli kömür fiyatındaki artış dahi, vatandaşa fedakarlığın değil zamların reva görüldüğünü açık net gösteriyor. TKİ’nin resmi verilerine göre, özellikle kırsal bölgelerde ısınma amacıyla kullanılan yerli kömür fiyatındaki artışlar ortada. İktidar, kış ortası kömüre zam yaparak vatandaşımızı müşteri olarak gördüğünü gösterdi. Kömür, sadece 1 ayda yüzde 15 zamlandı. Eylülde Tunçbilek ve Soma kömürünün ton fiyatı 633 liradan 713 liraya çıktı. Ayrıca vatandaşımız, kömür aldığında üzerine yüzde 8 oranında KDV de ödemek zorunda.

"TEMEL İHTİYAÇ LÜKS OLDU"

Resmi verilere göre, kömürde 10 ay içinde yaşanan artış yüzde 30. Henüz kış gelmeden kömüre zam yapmak insafsızlıktır, vicdansızlıktır. Üstelik zamlanan kömürler TKİ tarafından üretilen ve satılan yerli kömürlerden oluşur. Vatandaşın temel ihtiyacı olan ısınma, artık lüks oldu. İktidarın yapacağı şudur; Genel Başkanımızın önerdiği ‘Karakış Fonu’ derhal hayata geçirilmelidir. Isınma amaçlı kömür kullanan vatandaşımıza yapılan bu zamlar da derhal geri çekilmelidir.”

Kaynak: anka