Kamera: FATİH NAZIM EFE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ağır vasıta taşımacılık esnafının sorunlarına dikkat çekmek için TIR ile İstanbul'dan İzmir'e yolculuk yaptı. Direksiyon koltuğuna Yalım'ın oturduğu yolculukta, köprü ve otoyol ücretlerinin yüksek olmasına dikkat çekildi. Akın, “Bu yollar, bu köprüler kamyoncularındır; bu yollar, bu köprüler milletimizindir. Onun için yolların da köprülerin de ödenebilir olması ve kullanılabilir olması lazım” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İstanbul’dan İzmir’e; yol boyunca ödeme yaptıkları her gişede 2022 yılı fiyatlarını 2021 yılı ile karşılaştırdı.

Kuzey Marmara Otoyolu’na girerken Ahmet Akın, “Bu yollar, bu köprüler elbette olacak. Yollara, köprülere karşı değiliz. Bunların ödenebilir olması lazım. Vatandaşın, esnafın, TIR’cının, kamyonun ödeyebilir olması lazım. TIR esnafımızın, vatandaşımızın üzerinden para aktarma aracı olmaması lazım. Hesaplarını vermeleri lazım. Kaça yaptılar, kaça mâl oldu? Bunu vatandaşın bilmesi lazım” dedi.

"GEÇTİĞİMİZ ARALIK AYINDA BU YOLDAN GEÇSEYDİK YÜZDE 25 DAHA AZ ÖDEYECEKTİK"

Özkan Yalım, Çatalca'dan çıktıktan sonraki ilk gişede ödeme yaptı ve “Biraz önce Selimpaşa’dan hareket ettik. Daha sonra Çatalca’dan Yeni Kuzey Marmara Yolu’na girdik. Şu anda İstanbul Yeni Havalimanı gişelerinden geçtik, istikametimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Çatalca’dan sonraki ilk girişimizdeki ilk gişe sonunda 50 TL’lik ödeme yaptık” bilgisini verdi.

Yalım, geçtiğimiz aralık ayında bu yoldan geçişte ise yüzde 25 daha az ödendiğini belirtti.

"BU ANLAYIŞ, BU ZİHNİYET OLDUĞU SÜRECE BU ÜLKEDE ZAMLAR BİTMEZ"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü çıkışında ise Ahmet Akın, şunları söyledi:

“Yavuz Sultan Selim’den çıktık, Osman Gazi’ye doğru gidiyoruz. TIR’larımız, ulaştırma, taşımacılık için yapılan yollara maalesef TIR’lar giremiyor. Neden, çünkü çok pahalı. Ama ne oluyor, zorluyorlar. ‘Buradan gideceksiniz’ diyorlar. Yollar, köprüler elbette yapılacak; daha çok yapılmalı. Ancak yolların geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Hayatında hiç buraya gelmemiş vatandaşlarımızın da geçmeden ödediği yol ücretinin, geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Köprüyü, yolu yapıp; 5 kat, 6 kat fiyatına yandaşlarına peşkeş çekilen bir iktidar var, bu kabul edilemez. Bu zihniyet, bu anlayış şunu söylettiriyor: Bu anlayış, bu zihniyet olduğu sürece bu ülkede zamlar bitmez.”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçtikten sonra Osman Gazi Köprüsü’ne doğru giderken bir bağlantı yoldan geçildi ve burada 43 lira ödendi. Yalım, "Çok kısa bir mesafe için 43 liralık bir ödeme yaptık" yorumunu yaptı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden çıkıp Osmangazi Köprüsü'ne doğru ilerlerken yolda çok az aracın olduğunu belirten Akın, "Yol güzergahımızda gidiyoruz; yolda araç yok, ağır vasıta yok. Binde bir ağır vasıta çıkıyor. Bu maliyetleri kaldırmalarına imkan da yok, ihtimal de yok, mantık da almıyor” dedi.

"İNSAN KÖPRÜYE BU KADAR PARA VERİNCE, YAVAŞ YAVAŞ GEÇMEK İSTİYOR"

Osman Gazi Köprüsü’nden geçerken ise Özkan Yalım, “İnsan köprüye bu kadar para ödeyince, köprüden o kadar yavaş geçesi geliyor ki… Sindire sindire, yavaş yavaş geçmek istiyor insan” dedi.

Osman Gazi Köprüsü’nden geçtikten sonraki ilk ödeme gişesinde köprü geçiş ücreti 464,5 lira tutarında oldu. 4. sınıf aracın geçiş ücretinin 464,5 lira olduğunu, 5. sınıf bir aracın geçiş ücretinin ise 585 lira olduğunu söyleyen Yalım, gişe görevlisine geçen yıl geçiş ücretinin ne kadar olduğunu sordu. Gişe görevlisi, 390 lira olduğunu söyledi.

Osman Gazi Köprüsü çıkışında köprü ve ödedikleri köprü ve otoyol ücretleri hakkında bilgi veren Ahmet Akın şunları söyledi:

"OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN GEÇİŞ YAPTIK, 464 LİRA ÖDEDİK"

“Özkan vekilimle birlikte yola çıktık. Yola çıktığımızdan itibaren Kınalı-Fatih Otoyolu’ndan geçtik. Bizimki 4. sınıf bir araçtı. 4. sınıf bir araçla 97 lira ödedik. Peki bu aralık ayında ne kadardı, 78 lira. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçtik, 118 lira ödedik. Ama çarpı iki, 236 lira bu. Daha önce gidiş geliş 171,5 liraydı, 171,5 lirayı 236 lira yaptılar. Kurnaköy-Mermerciler gişesinden geçtik, 43 lira ödedik. Aralık ayında 35 liraydı. Osmangazi Köprüsü’nden geçiş yaptık, burada da 464 lira ödedik. Daha önce 374,5 liraydı. Şimdiye dek ödediğimiz rakamlar bunlar. Bir de bakıyoruz bomboş. TIR yok, ağır vasıta yok, nasıl geçsin insanlar bu maliyetle?

"BU YOLLAR, BU KÖPRÜLER KAMYONCULARINDIR, MİLLETİMİZİNDİR"

Bu milletin gırtlağından azalttığı, biriktirdiği parasıyla yapılan bu yollardan, bu köprülerden; bu TIR’lar, bu nakliyeciler neden geçmiyor? Yollarda hep birlikte gördük. Geçtiğimiz yollarda o kadar az ağır vasıta var ki olamaz böyle bir şey. Bu yollar, bu köprüler kamyoncularındır; bu yollar, bu köprüler milletimizindir. Onun için yolların da köprülerin de ödenebilir olması ve kullanılabilir olması lazım. AK Parti’nin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan fedakarlıktan bahsediyor. Aslında fedakarlığı yapan bu milletin ta kendisi. Bu kadar zamlarla, bu kadar yükle, bu kadar sıkıntıyla fedakarlığı yapan kamyoncumuz, vatandaşımız, esnafımız.”

Özkan Yalım ise burada şu açıklamayı yaptı:

"BU KÖPRÜNÜN GÜNDE 40 BİN GEÇİŞ GARANTİSİ VAR"

“Bu köprünün yap-işlet-devret modeliyle günde 40 bin geçiş garantisi var. Ancak bu köprü 40 bin geçiş garantisinin yarısını bile yakalayamıyor. Yap-işet-devret modeliyle yapan firma için hiç fark etmiyor. İsterse bin tane geçsin, isterse 41 bin tane geçsin. O rakam tutmadığı sürece hazineden milletin ödediği vergilerle bu tutar ödeniyor. Van’daki vatandaşın burayla bir alakası yok ama ödediği vergilerden bu rakam ödeniyor. Bu köprü gayet güzel, çok da hızlı geçiliyor. Vapurla geçmeye göre ciddi anlamda zaman tasarrufu yapılıyor. Bunlar gerçek ancak bu köprünün bizim ulaştırma sektöründeki minibüsçümüzün, taksicimizin, kamyoncumuzun, otobüsçümüzün hepsinin geçmesi lazım. Geçmesi için de makul fiyatlara indirilmesi gerekiyor. Biz inşallah iktidara geldiğimizde bunları makul fiyatlara getireceğiz ve de her kamyoncunun, her otobüsçünün, her minibüsçünün, her otomobilin geçebileceği hale getireceğiz.”

 

Kaynak: anka