CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım şehirlerarası taşımacılık yapan kamyoncunun sorunlarına dikkat çekmek için TIR ile İstanbul'dan İzmir'e yaptıkları yolculuk tamamlandı. Akın, “580 km’lik yolda İstanbul Kınalı’dan çıktık İzmir’e geldik. Aralık 2021, bir buçuk ay önce köprü otoyol bu araba için bin 579 liraydı şimdi bin 890 lira, mazot 1740 liraydı şimdi ne oldu 3 bin lira, toplam 3 bin 320 liraydı oldu 4 bin 500 lira. Yazık günah. Bu sadece yol ve mazot. Bizim esnafımızda masraf çok ama gelir yok” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İstanbul’dan İzmir’e; yol boyunca ödeme yaptıkları her gişede 2022 yılı fiyatlarını 2021 yılı ile karşılaştırdı. CHP’li Akın ve Yalım son durakları olan İzmir’de TIR şoförleriyle birlikte yaptıkları açıklamayla yolculuklarını tamamladı. Akın ve Yalım'ı İzmir'de milletvekilleri, İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve nakliyeciler karşıladı.

Bir şoför, “Gittim geldim geldim 130 lira para kaldı cebimde. Borçlarımız var ödeyemiyoruz. Osmangazi köprüsünde de ilk defa geçtim, o da parasını ben ödemediğim için geçtim. İmkanımız olsa da geçsek ama fiyatlar el yakıyor” dedi.  

“TÜM NAKLİYECİYİ ARKADAŞLARIMIZ VE ŞOFÖR ARKADAŞLARIMIZ YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım şöyle konuştu:

“Ağlanacak halimize maalesef güler gibi olduk. Bir kaptan diyor ki Osmangazi Köprüsü yapılalı 4-5 yıl oldu ilk defa geçiyorum diyor. Nakliyeci geçemiyor, yol güzel, köprü güzel ancak yapılan sözleşme ve uygulanan tarifeler uygun olmadığından kamyoncu, nakliyeci, otobüsçü hatta otomobili olan vatandaşlarımız bile İstanbul’dan İzmir’e veya tersi gelirken bu yeni yapılan yolu kullanmıyor. Bu vatandaşlarımızın hepsi Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödediği halde maalesef bu hizmetten yararlanamıyorlar. Sadece şunu söylemek istiyorum bu aracın lastiği, MTV’si, kullandığı bakım masrafları, motorin ödenecek duruma gelmedi. Nakliye firmaları özellikle bir veya iki aracı olan firmalar kontağı çeviremez hale geldiler. Tüm nakliyeciyi arkadaşlarımız ve şoför arkadaşlarımız yalnız değilsiniz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise şunları söyledi:

“Ülkeyi yönetmek ciddi bir şeydir; ben fedakarlık yaptım diyerek doğruları söylemeyerek vatandaşa yanlış bilgiler vererek ülkeyi yönetmezsiniz. Büyük bir buhran var bu buhrana bir de enerji buhranı eklendi. Sektör artık kontak kapatır duruma gelmiş bunun nedeni de ülkeyi yöneten Ak Parti iktidarıdır. Bu anlayışla bu politikayla Saray iktidarında zamlar durmaz. Çünkü durmasını istemiyorlar. Burada bir fedakârlık varsa bu fedakârlığı yapan bu milletin kendisidir. Akaryakıt fiyatlarına zamlarla ezilen TIR’cılar perişan olmuş duyan yok. 1 dolar mazotun altında kaldı. Cüzdanlar boş, depolar boş depoları doldururken elleri titriyor şoförlerimizin. Döviz 18 liradan 13 liraya düştü, zamları yaptılar, ama indirim yapmıyorlar. Hala da zamlar devam ediyor. Vatandaşı müşteri gibi gören bir Ak Parti var iktidarda. Biz CHP olarak kamyoncumuzun, çiftçimizin, esnafımızın, dolmuşçumuzun, taksicimizin tüm şoför esnafımızın yanındayız. Bakın Genel Başkanımızın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla bu geziyi yaptık. Bu konuyla ilgili kendisine bir rapor hazırlayacağız, kendisine maliyetleri tek tek sunacağız.

“BİR SENE ÖNCE KÖPRÜ VE OTOYOL BU ARABA İÇİN TOPLAMDA 3 BİN 320 LİRAYDI BU SENE 4 BİN 500 LİRA”

580 km’lik yolda İstanbul Kınalı’dan çıktık İzmir’e geldik. Aralık 2021, bir buçuk ay önce köprü otoyol bu araba için bin 579 liraydı şimdi bin 890 lira, mazot 1740 liraydı şimdi ne oldu 3 bin lira, toplam 3 bin 320 liraydı oldu 4 bin 500 lira. Yazık günah. Bu sadece yol ve mazot. Bizim esnafımızda masraf çok ama gelir yok. Bu süreçte bakım, servis yüzde yüz arttı, sigorta yüzde 25, kasko yüzde 45, lastik yüzde 300 arttı bunlar burada yok. Ayrıca 2021 yılında kg başına ödenen para 0,16 kuruştu şimdi 0,22 kuruşa çıktı. Bunlar masraflara yansıyacak. Biz yollardan köprülerden geçtik, yollara köprülere karşı değiliz, aksine yapılmak zorunda ancak yaparken oraya harcadığının hesabını verecek. Soruyoruz ticari sır diyorlar. Milletin parasını babasının parasından daha rahat harcayan bir iktidar var. 50 günde yakıt, yol, köprü ücreti bu kadar artınca vatandaşımız ne yapsın evine ekmek götürmek için. Aralık ayının başında motorin 9,30 kuruştu bugün 14,30 kuruş, 50 günde yüzde 52,5 zam. Bir yıl önce 6,5 lira.

“CHP İKTİDARINDA KAMYONCULARIMIZ HAKKINI ALACAKTIR”  

Çözümümüz var, umutsuz değiliz başaracağız. Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi taşımacılarımıza mazot desteği verilmelidir. Bu gayet doğal, araçların yıpranma payı, akaryakıt maliyeti, şoför maliyeti gibi etkenler hesaplanarak km başına asgari bir fiyat belirlenip uygulanmalıdır. Taşıma yönetmeliği çağın gereklerine göre ekonomiye uygun hale getirilmelidir. Nakliyat alanında yaşanan problemler acilen giderilmeli ve fahiş fiyat politikasına son verilmelidir. Biz çözüm önerilerimizle sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu söylediği gibi sorunlara talibiz ve çözeriz. Kamyoncunun hakkı tüm yollar ve köprülerdir, mazot desteği hakkıdır, CHP iktidarında kamyoncularımız hakkını alacaktır.”  

Görüntü Dökümü:

basın açıklaması 01.00- 14.45

akaryakıt istasyonunda TIR deposunun doldurulması, pompa fiyat göstergesi: 14.50-..

Kaynak: anka