CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle açıklama yaparak  “iktidarın engelli yurttaşlarımıza ilişkin bolca söylemi var ama eylem yok” diyerek pandemi sürecinde engellilerin zaman kaybetmeden aşılanması gerektiğini ifade etti. 

CHP'li Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada şu başlıklara dikkat çekti:

ENGELLİLER KADERİNE TERK EDİLDİ: Pandemi sürecinde yanlarında “sosyal devleti” arayan engelliler, sorunlarına ve taleplerine “mesafeli hükümeti” buldular. Bu kapsamda BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 11. Maddesi ile düzenleme alanı bulan Risk Durumları ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar başlıklı madde uyarınca engelli bireyler risk durumundadır.

İŞİTME ENGELLİLER: Eğitim videolarında alt yazı yer almamaktadır. Başta görme ve işitme engelliler olmak üzere engel durumları dikkate alınarak bir içerik oluşturulmamıştır. Bununla beraber yayınlanan genelge ile kapatılmış olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin durumunun ne olacağı açıklığa kavuşturulmamıştır

RAPOR YÖNETMELİĞİ ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ: “Hayat Eve Sığar “uygulamasındaki risk haritaları başta olmak üzere, uygulamadaki grafikler vb. içerikler görme engellilerin kullandığı ekran okuyucu programlarla uyumlu değildir. Sürekli değişen rapor yönetmeliği engelliler açısından çileye dönüşmüş durumdadır. Engellinin evde bakım maaşı, malulen emekliliği, muhtaçlık maaşı kesilmiştir.

TÜM ENGEL GRUPLARINA AŞIDA ÖNCELİK VERİLSİN: Tüm engel gruplarına ve ailelerine derhal aşıda öncelik verilmelidir. Bazı STK temsilcileri ve araştırmacılar;  pandemi sürecinde engellilerin maruz kaldıkları ev içi şiddette artış olduğunu ifade etmektedir.Bununla ilgili olarak engellilere ve ailelerine yönelik, sosyal kapsayıcılık ve psikolojik destek uygulamaları hayata geçirilmelidir. Pandemi sürecinde engellilerin daha az etkilenmesi için yerel yönetimlerin rolü önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı dijital okuryazarlıkla ilgili engellilere yönelik bir planlama yapmalıdır

Kaynak: anka