CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel Ferrero şirketinin Anayasa’ya ve kanunlara aykırı bir şekilde Türkiye’de fındık piyasasında tekelleşme ve kartelleşme içinde olduğunu belirterek, Rekabet Kurumu’na başvurdu. Fındık alamayan yerli üreticinin üretimden çekildiğini vurgulaya Adıgüzel, "Olan hem üreticiye hem ulusal firmalara oluyor. Tarım Bakanı, Rekabet Kurumu seyrediyor" dedi. 

CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel, “Nutella ve pek çok çikolata markasının sahibi olan Ferrero’nun Türkiye’deki fındık piyasasını ele geçirmeye çalışarak yerli fındık sanayicisini zarara uğrattığını” belirtti. Rekabet Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaşanılan bu duruma karşı seyirci kaldığını belirten Adıgüzel, açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

“FINDIKTA MAFYA DÜZENİ: Kartel; istediğinden fındık alıyor, istediğinden almıyor. Kendisi ile iş birliği yapmayan tüccarı sanayiciyi cezalandırıyor. Ya benimle davranırsınız ya da size yaşama hakkı vermem diyor. Hükümet ve Rekabet Kurumu ise seyrediyor. Gelinen nokta fındıkta mafya düzenidir. Mafyanın başı Ferrero tetikçiler yerli taşeronları. Milli hassasiyeti olan yerli alıcıların bu çetenin kıskacı altında fındık alamıyor olması fiyatı aşağı çekiyor. Olan hem üreticiye hem ulusal firmalara oluyor. Tarım Bakanı, Rekabet Kurumu seyrediyor.

REKABET KURUMU HİÇBİR ARAŞTIRMAYA GEREK YOK DEMİŞ: Rekabet Kurumu tüm olan biteni seyrediyor. 3 yıl önce bu kuruma başvuru yaptık. 1,5 yıl bekleyip tam fındık sezonu öncesi Ferrero’ya arka çıkmıştı. Hiçbir araştırmaya gerek yok demiş, rapordaki rakam sütunları boş bırakılmıştı. Bugün fındık piyasasındaki gelinen tablonun çok daha vahim oluşu, o günkü haklılığımızı ispat ediyor. O gün, Ferrero’yu aklayan ve adeta iyi hal kâğıdı veren kurum üyeleri bundan bizatihi sorumludur.

FERRERO’YA BİZİM PARAMIZDAN TEŞVİK VERİLDİ: Bugün gelinen vahim durum nedeniyle dün yine Rekabet Kurumuna başvurduk. Eğer bu Ferrero’ya müdahale edilmezse, başvurumuza ivedilikle cevap verilmez iş yokuşa sürülürse, bilinmelidir ki üç yıl önce olduğu gibi Rekabet Kurumu da bu şebekenin ortağıdır. Kendi ulusal firmalarına kredi ve teşvik vermeyen bu ucube hükümet, bu Ferrero’ya aferin iyi yapıyorsun diye üstüne bir de bizim paramız ile teşvik vermiştir.

ENGELLENMEZSE YERLİ FINDIK FİRMALARI KAPANACAK: Türkiye'de yeterince (hatta fazla bile) fındık kırma fabrikası varken, Düzce'de ilave fındık kırma fabrikası kurmasına yardım için Ferrero’ya bu hükümetin 600 milyonluk teşvik vermesi de intihardan öte ihanettir. Ferrero’nun kabuklu fındık alması ve piyasa ile oynaması engellenmelidir ve piyasa hâkimiyetine son verilmelidir. Eğer bu yapılmaz ise büyük çoğunluğu kapanan fındık sanayisinde kalan yerli firmaların da kapanmasına ve on binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacaktır.

REKABET KURUMU MİLLİ SANAYİ VE TİCARETİN TARAFI OLMALI: Rekabet kurumu yabancı bir şirketin Türkiye'deki çıkarlarını gözeten kapitülasyon icra heyeti değildir. Milli sanayi ve ticaretin tarafı olmalıdır. Eğer bu ülkedeki namusu ile iş yapan ulusal firmalar haklarını aramak için topyekûn adliye kapılarına taşınıyor ise er ya da geç önce kanun karşısında, vakti gelince de millet önünde hesap vereceksiniz.”

 

Kaynak: anka