Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’nin fiber ağ uzunluğunu 425 bin km olarak açıkladı. Adıgüzel, “Cumhurbaşkanı’nın uyarıları dikkate alınmamış olacak ki, 2016 yılından bu yana fiber uzunlukta yaşanan artış yüzde 10 bandına sıkışmış durumda. Tüm ülkeyi fiber ağlarla örmemiz gereken bir dönemde, biz bir arpa boyu yol gidememişiz” dedi.

Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği yanıtta, Türkiye’deki sabit internet abone sayısı 17,2 milyon, fiber internet abone sayısı ise 4,3 milyon olarak açıklandı. Yanıtta, “Son bir yılda sabit internet abone sayısı, özellikle pandeminin de etkisiyle hızlı bir şekilde artmış olup, yıllık artış oranı yüzde 25’e ulaşmıştır. Mevcut altyapılara bakınca kırsal alanların haricinde hanelerin tamamına yakınında sabit internet altyapısı bulunmaktadır” denildi.

Adıgüzel gelen yanıtı şu ifadelerle değerlendirdi:

“Türkiye’de 11 milyon 800 bin hanede sabit internet bağlantısı olmadığını, daha vahimi ise 2,4 milyon hanede internet erişimi olmadığını ortaya koyduk. 21. yüzyılda internetin tüm dünyada temel bir hak olarak değerlendirildiği bir ortamda Türkiye’de hanelerin yüzde 10’unda internet erişiminin olmaması kabul edilebilir bir durum değildir.

Yine Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant yaygınlık oranı yüzde 20 iken OECD ortalaması yüzde 31,4. Öte yandan, OECD verilerine göre, sabit geniş bant internette fiber payına baktığımızda Türkiye’nin burada da ortalamanın altında kaldığını görüyoruz. Sabit internet hızında da Türkiye dünya ortalamasında son verilere göre 177 ülke arasında 98. sırada yer alıyor.”

Yanıtta, “kırsal alanların haricinde” ifadelerinin yer almasının 'itiraf' niteliğinde olduğunu belirten Adıgüzel, “Demek oluyor ki siz bunca yıldır Evrensel Hizmet Fonu’nu amacına uygun olarak kullanmamışsınız, gerekli yatırımları yapmamışsınız. Çünkü hatırlanacağı üzere bu fonun amacı özel sektörün karlı görmeyip yapmadığı haberleşme yatırımını ve ulaştırmadığı internet hizmetini, coğrafi olarak dezavantajlı bölgelere ulaştırmak. Eğer bugün Türkiye’de halen internet altyapısının götürülemediği yerler, bölgeler varsa bunun tek sorumlusu mevcut siyasi yönetimdir. Kırsala altyapı götürmemek demek bu fonun eğitime de harcanmaması demektir. Çünkü biliyoruz ki fonda toplanan paradan eğitim için, okullardaki altyapının geliştirilmesi için ayrılan miktar elde edilen gelirlerin onda ikisi bile değil. Bu fonu nereye harcadınız” diye sordu.

Kaynak: anka