CHP, Marmaris Milli Parkı içindeki Kumlubük imar planını çevrecilerle birlikte protesto etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “İstedikleri kadar imza atsınlar, imara açsınlar. AKP gidiyor. Biz geldiğimizde bu yapılan talana son vereceğiz. O iş adamlarına çağrı yapıyoruz. O izinlerin hepsini elinizden söke söke geri alacağız. Bu koyu bozdurmayacağız” dedi.

CHP, Muğla’daki Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Kumlubük Koyu’nda 302 dönüm alanın yapılaşma sınırının Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı ile kaldırılmasını koya gelerek protesto etti.

"O İZİNLERİN HEPSİNİ ALACAĞIZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ile Muğla milletvekilleri Mürsel Alban, Burak Erbay, Süleyman Girgin ve Suat Özcan; sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve CHP’lilerin de katılımı ile basın açıklaması yaptı. Öztunç, şunları söyledi:

“Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ismini unutmayın Marmarisliler. İsmail Üzmez Kumlubük Koyu'nun katilidir. İstedikleri kadar imza atsınlar imara açsınlar. AKP gidiyor. Biz geldiğimizde bu yapılan talana son vereceğiz. O iş adamlarına çağrı yapıyoruz. Buraya yatırım yapmaktan vazgeçin. O izinlerin hepsini elinizden söke söke alacağız. Bu koyu bozdurmayacağız.”

“HANGİ ÇIKAR KARŞILIĞI BU İMZAYI ATTIN”

Öztunç’un açıklamaları şöyle:

"Toplamışlar burada vatandaşın elindeki arsaları. 320 dönüm, 120 dönümü Ruslara ait geri kalanı başka firmalara ait. Orada kalmamış. Kimler devreye girdiyse, 31 Aralık 2020 tarihinde Milli Parklar Genel Müdürü oluruyla bu alanda imar izni olan yüzde 5'i kaldırmış. Burayı korumalı alan statüsünden çıkarmış. Demiş ki ‘istediğini yap.’ Burası Milli Park kardeşim, sen nasıl yaparsın bunu? Ey Milli Parklar Genel Müdürü. Hangi çıkar karşılığında bu imzayı attın? Kim attırdı?

“O İZİNLERİN HEPSİNİ SÖKE SÖKE GERİ ALACAĞIZ”

7 milyon dolara aldıkları yer bugün 3 milyar TL değerinde. 7 milyon dolara almışlar, bir imza ile 350 milyon dolara çıkarmışlar. 14 tane büyük 5 yıldızlı otel girecek bir arazi. Buraya marina yapacaklar. Ruslar buraya marina yaptıracak. Tıpkı Bodrum'daki gibi. Kimse çökmesin diye birilerinin gidip beklediği marina var ya, aynen öyle...

Bu güzelim doğayı bitirecekler. Burada tarih de var orman da var. Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ismini unutmayın Marmarisliler. İsmail Üzmez Kumlubük Koyu'nun katilidir. İstedikleri kadar imza atsınlar imara açsınlar. AKP gidiyor. Biz geldiğimizde bu yapılan talana son vereceğiz. O iş adamlarına çağrı yapıyoruz. Buraya yatırım yapmaktan vazgeçin. O izinlerin hepsini elinizden söke söke geri alacağız. Bu koyu bozdurmayacağız.

“BURADA ÇIKACAK EN UFAK KIVILCIMIN SORUMLUSU MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRÜ”

Uyarıyoruz; bu arada, burada sakın ha sakın yangın çıkmaya kalkmasın. Birileri burayı yakmaya kalkmasın. Burada çıkacak en ufak bir kıvılcımın sorumlusu Milli Parklar Genel Müdürü ve onun tepesindeki bakandır, Cumhurbaşkanı'dır. Burada bir yangın çıkarsa şimdiden suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu AKP'nin çıkardığı yangın olur. Kimse bu yola girmesin. Kaza oldu, piknikçi yaptı, sıcaktan oldu... Geçecekler bunları. Kimse bu yola girmesin.”

“DUYMAYAN KULAKLAR DUYSUN DİYE BURAYA GELDİK”

Alandaki revizyon planına dikkat çekerek konuyu gündeme getiren CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise şöyle konuştu:

“Artık sınırsız yapılaşmanın önü açıldı. Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti.  Yüzde 50, 70, 80 yapıyorum, diyebilir. Artık yapılaşma için bir sınır bulunmuyor. Dolayısıyla bu cennetten köşenin ranta açıldığının ispatı. Türkiye’de devlet yönetimi ne hale geldi ki bir genel müdür bir onay imzasıyla 320,873 dönüm milli parkı 3 milyar liralık ranta tek imzasıyla çevirebiliyor.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne Marmaris Belediyesi yazılı ve sözlü görüş bildiriyor. Burada yüzde 5 yapılaşma sınırı kaldırılırsa bu bölgenin tamamen ranta açık hale geleceğini, bölgenin doğasının korunamayacağını ilan ediyor. Duymayan kulaklar duysun diye buraya geldik. Kumlubük Marmarislinindir, Muğlalınındır tüm Türkiye vatandaşlarına ait aynı zamanda bir dünya mirasıdır. Sonuna kadar sahip çıkacağız.”

“SİT ALANINA OTEL YAPMAYA ÇALIŞAN BAKANLA ÜLKE YÖNETİLEMEZ”

Marmaris’te Okluk Koyu’nda Cumhurbaşkanlığı’na ait bina ile çevre talanının başladığını öne süren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’nın kıyı şeridindeki yapılaşmaya şöyle tepki gösterdi:

“Sadece Marmaris mi? Fethiye’nin Ölüdeniz’ine, Hisarönü’ne, İztuzu’na, Ortaca’nın Sarıgerme’sine, şu an yanan Dalyan’daki yere, TİGEM’in yerine göz diktiler. Yetmedi Akyaka’da doğal sit alanının tamamını liman yapmaya kalktılar. Gökova Koyu’ndan diğer tarafa dönünce Bodrum’un koylarını, Milas’ı yağmaladılar. 1400 kilometrelik Muğla kıyı şeridinin tamamı AKP ‘şahsım’ hükümeti tarafından talan ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı’nın görevidir burası. Burası bir tabiat varlığıdır. Ortada tabiat varlıklarını, kültürü koruyan bir bakan olmadığı için Milli Parklar Genel Müdürü burayı tek imza ile açıyor. Bakan kendisine hemen Gökova Koyu’nda Bodrum’un yanındaki Adalı Yalı’yı, bir arkeolojik sit alanını kendine otel yapmaya kalkarsa işte bu bakanla bu ülke yönetilemez.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- ALİ ÖZTUNÇ

- DENİZ YAVUZYILMAZ

- MÜRSEL ALBAN

- ALANDAN GENEL GÖRÜNTÜLER

 

Kaynak: anka