CHP, kadınların siyasette eşit temsil edilmesi amacıyla hazırladığı kanun teklifini TBMM Genel Kurulu’nda yarın gündeme getirecek. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, teklif için Meclis'te grubu bulunan tüm partilerden destek istedi. CHP milletvekilleri, "Kadınlar ile erkeklerin temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek adına, bu tarihi sorumluluktan kaçmayacağınıza yürekten inanıyoruz” çağrısı yaptı.

CHP milletvekilleri, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınların temsiliyet oranlarının artırılması için kanun teklifi hazırlamıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve CHP grubu tarafından 306 kadın örgütünün önerileri ve akademisyenlerle yapılan ortak çalışma sonucunda hazırlanan kanun teklifi, CHP’li 135 milletvekilinin imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

Hazırlanan kanun teklifinde; milletvekilliği seçimlerinde siyasi partilerin aday listelerine yüzde 50 cinsiyet kotası ve kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak amacıyla aday listesine her iki cinsiyetin birbirini izlediği ‘fermuar yöntemi’ getirilmesi önerilmişti. Teklifte ayrıca, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de yüzde 50 cinsiyet kotası uygulaması getirilmesi hedeflenmişti. 

"TARİHİ SORUMLULUK" 

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) CHP’li üyeleri, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87’nci yıldönümü olan 5 Aralık öncesinde, 30 Kasım Salı günü Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanan yasa teklifine destek istemek için AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal ile görüştü. CHP’li üyeler, toplumsal cinsiyete dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasının tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, ziyaret ettiği isimlerden destek istedi.

CHP'DEN ÇAĞRI MEKTUBU

CHP’li kadın milletvekilleri, ziyaretlerin ardından tüm partilere gönderilmek üzere bir çağrı mektubu hazırladı. Çağrı mektubunda şunlar kaydedildi: 

“Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılına yaklaşırken kadınların karar mekanizmalarına eşit katılımının sağlanamamış olması, ülkemiz demokrasisi adına büyük bir eksikliktir. Demokrasinin temel unsurlarından olan eşit temsilin yaşama geçirilememesi, kadın erkek eşitsizliği sorunu olmanın ötesinde, aynı zamanda bir demokrasi sorunudur.

Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak, çağdaş ve demokratik bir toplum olabilmenin en önemli belirleyicilerinden biri olan 'kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek' için, 306 kadın örgütünün talep ve önerilerinin değerlendirildiği, akademisyenlerle ortak bir çalışma sonucunda bir yasa teklifi hazırladık.

Yasa teklifimiz, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını içermektedir. Yasa teklifi ile milletvekilliği seçimlerinde siyasi partilerin aday listelerini kadınlar ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak ‘yüzde 50 cinsiyet kotası’ uygulamasıyla birlikte, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği ‘fermuar yöntemi’ getirilmesi ve il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de ‘yüzde 50 cinsiyet kotası’ uygulaması hedeflenmektedir.

Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve grubumuzun tüm milletvekillerinin imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz yasa teklifini, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü olan 5 Aralık tarihi vesilesiyle 30 Kasım Salı günü TBMM İç Tüzüğü’nün 37. maddesi uyarınca Genel Kurul gündemine getireceğiz.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun CHP’li üyeleri olarak, AKP Grup Başkanı Sayın İsmet Yılmaz, HDP Grup Başkanvekili Sayın Meral Danış Beştaş, MHP Grup Başkanvekili Sayın Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanı Sayın İsmail Tatlıoğlu ve KEFEK Başkanı Sayın Fatma Aksal’ı ziyaret ederek yasa teklifi ile ilgili bilgi paylaşımında bulunup destek istedik.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için, 30 Kasım tarihinde yasa teklifimize, bu çağrı mektubu ile desteğinizi istiyoruz. Kadınlar ile erkeklerin temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek adına, bu tarihi sorumluluktan kaçmayacağınıza yürekten inanıyoruz.”

Kaynak: anka