CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar ile il ve ilçe yöneticileri, İzmit esnafını ziyaret etti. Esnaf, derdini; “Keyiflerine göre ‘aç, kapat’ yapıyorlar. Destek için başvuruyoruz, ‘vergi borcun olmayacak’ diyorlar. Biz bir yılda zaten battık, her yere borçlandık. ‘Beşli Çete’nin borçlarını silenler, esnafı yok sayıyor” sözleri ile aktardı.

CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar ile il ve ilçe yöneticileri “tam kapanma” süreci sonrasında yeniden açılan İzmit esnafını ziyaret etti. CHP heyetine İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Merkezi Başkanı Murat Öztürk de eşlik etti. Esnafın sorunlarını dinleyen heyet, İzmit merkezinde, aralarında 40 yılı aşkın süredir hizmet veren pek çok esnafın kepenklerini indirdiğini belirledi.

“500 ESNAFTAN SADECE BİRİ YARDIM ALIYOR”

Yaklaşık 500 esnafı ziyaret eden CHP’lilerin, “Devletten pandemi desteği aldınız mı?” sorusuna, yalnızca bir esnaf, “evet” cevabı verdi. Pandemi desteği için başvurduklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirten birçok esnaf, “Televizyonda yardımları bol keseden veriyorlar. Gerçekte esnafa yapılan bir yardım yok. Başvuru şartları bile borcu olmayanları kapsıyor. Borcumuz olmasa biz niye başvuru yapalım. Borcu olmayan neden destek istesin?” diye konuştu.

“BEŞLİ ÇETENİN BORÇLARINI SİLENLER, ESNAFI YOK SAYIYOR”

İktidar sahiplerinin kendilerini adeta yok saydıklarını ifade eden esnaf, şöyle konuştu:

“Her gün yeni yardım paketi açıklıyorlar. Televizyondan reklam yapıyorlar. Kirayı ödemek bir yana elektrik, su faturasını bile ödeyemez olduk. En çok satış yapabileceğimiz dönem olan bayramda bile kapalıydık. Keyiflerine göre ‘aç, kapat’ yapıyorlar. Destek için başvuruyoruz, ‘vergi borcun olmayacak’ diyorlar. Biz 1 yılda zaten battık, her yere borçlandık. ‘Beşli Çete’nin borçlarını silenler, esnafı yok sayıyor. Bizim sesimizi duyurun.”

“DÜKKANLARI KAPATMA AREFESİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın helallik istemesinin hatırlatılması üzerine bir esnaf, şunları söyledi:

“Bize müşteri geldiğinde bazen parası çıkışmaz. ‘Helal et’ der. Helal ederiz. Ama sen esnafı yok say, borçlandır, icraya ver, tek kuruş yardım bile yapma, kaderine terk et, borç diye gırtlağına çök. Helallik falan yok. Hakkımızı helal etmiyoruz. Dükkan sahiplerinin insafına kalmış durumdayız. Dükkan sahipleri insaflı olmasa, kiralarımızı ertelemese bitmiştik, ama onlara da borçlanıyoruz. Dükkanları kapatma arefesindeyiz.”

“ESNAFA EURO ÜZERİNDEN MAL SATIYORLAR”

40 yılı aşkın süredir ev tekstili ürünleri satan bir esnaf, şunları söyledi:

“Ben sandalye minderlerini kendim üretiyorum. İşçiye yüzde 7-8 oranında zam yapıyorlar, minderin içerisine koyduğum süngere yüzde 300 zam yapıyorlar. ‘Bu süngerin ham maddesi yurtdışından getiriliyor’ diyorlar. Karaborsaya düşürüyorlar. Ben bunu satarken mecbur zam yapıyorum. Vatandaş bana ‘Sen kazık atıyorsun’ diyor. Yurtdışından Euro ile satın alınan süngeri bana veriyorlar, ben bunu TL üzerinden satmak zorundayım. Türk lirası üzerinden para kazanan esnaf, kendisine Avrupa parası üzerinden satılan malı nasıl vatandaşa satsın?”

 

Kaynak: anka