Tamer Arda ERŞİN - Tuğçe BİÇER

CHP milletvekilleri Bitlis’in Güroymak ilçesinde bir parkta “demokrasi masası” kurdu, yurttaşların sorunlarını dinledi. Güroymaklılar, evlerinin önündeki elektrik direklerine sayaç saati takıldığını belirterek, “Resmen buradaki insanları hırsızlıkla suçluyorlar” dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “ Kendi Ticaret Bakanı’nın kendi bakanlığına, kendi şirketinden dezenfektan satmasını hiç görmüyor. Burada geliyor, Norşin’de de sayacına bakıyor öyle mi?” diye yurttaşların mağdur edilmesine tepki gösterdi.

CHP Ekonomi ve Esnaf masalarının bölge illerine yaptığı geziler devam ediyor. Bitlis’in Güroymak ilçesinde bir parkın önünde CHP otobüsü durdu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba eşliğindeki 16 milletvekili yurttaşlarla bir araya geldi, demokrasi masası kuruldu. Yurttaşlar CHP’li vekillerin etrafından çember kurarak sorunlarını anlattı. Yurttaşlar ilk başta etraftaki sivil polisler nedeniyle sorunlarını anlatmaktan çekindi.

“VALLA GÖTÜRÜYORLAR, NEZARETE ATIYORLAR”

Bir yurttaş, “Konuştuğun zaman biraz çekiniyoruz, neden çekiniyoruz? Çünkü millet hep baskı altında, şimdi ben neden çekiniyorum. Akşam” diyerek, ellerini gösterdi ve kelepçeli gözaltına alınacağını ifade etti. CHP’li Ağbaba, “Seni alsalar ne yapacaklar?” diye sordu, yurttaş “Valla götürüyorlar, nezarete atıyorlar” diye yanıt verdi. Başka bir yurttaş ise beklentilerini “Bu halk sandık bekliyor, sandık. Yeter ki sandık gelsin” diyerek tepkisini dile getirdi.

“EŞİTLİK İSTİYORUZ”

Bir yurttaş, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Maalesef durumumuz çok kötü. CHP Meclis’te dile getiriyor, ama derdimize derman olan yok” dedi. Yurttaş, Türkiye’nin her yerindeki yurttaşlara eşit davranılmasını da talep ederek, “Hepimiz eşit bayrağın altında yaşıyorsak, hepimiz eşit yaşamak istiyoruz” dedi.

“HIRSIZ YERİNE KOYUYORLAR”

Başka bir yurttaş, ilçelerine bir sürü bakan ve milletvekilinin geldiğini ve kendilerine güzel seslendiğini dile getirerek, “Şu direklerin üzerindeki saatlerde acaba hiçbir vekilimiz, utandı mı ya da utanmadı mı?” diye sordu. Yurttaş, tepkisini “Resmen buradaki insanları hırsızlıkla suçluyorlar. Neden batının herhangi bir ilinde yok. Sadece bu bölgeye özel mi? O kadar fabrikadan, o kadar yerden elektrik hırsızlığı yapılırken, bu dillendirilmiyor da ufacık böyle, geçim sıkıntısı olan yerlerde bu elektrik sayaçlarından kimse utanmıyor mu?” diye konuştu. Yurttaşlar sokaklarındaki yolların kötü olduğunu ve işyerlerinin önüne de sayaç takıldığını söyledi.

“KAFALARINA GÖRE YAZIYORLAR”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan esnaf Mikail Özdemir, dükkanın ve evinin önüne sayaç takıldığını söyleyerek, elektrik şirketinin kullanmadıkları elektriğin parasını kendilerinden aldığını savundu. Özdemir, bu durumu “Kafalarına göre fiyat atıyorlar. 200- 300 lira elektrik parası geliyor ve mahallelerde direk başına çıkarılmış elektrikler. Hiçbir ev sahibi sayacını görmediği halde kafalarına göre miktar yazıyorlar. Vatandaş ödeyemiyor bunu” dedi.

“BU TOPRAKLARIN ÜRÜNÜNE KAÇAK MUAMELESİ YAPIYOR”

Konuşmaktan çekindiklerini anlatan yurttaş, çiftçi olduğunu ve tütünden kazanamadıklarını anlattı. Yurttaşın yanıtı CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere verdi. Tutdere, bütün çiftçiler gibi tütün üreticisinin de AKP’nin politikalarından mağdur olduğunu söyleyerek, “Bu toprakların 100-200 yıllık ürününe kaçak muamelesi yapıyor, el koyuyor. Size idari para cezaları uyguluyor” dedi. Tutdere, 1 Temmuz 2021 tarihinde yeni bir düzenlemenin yürürlüğe gireceğini kaydederek, tütün satan kişilere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören cezaların getirildiği uyarısını yaptı. Tutdere, “Amerikan tütünü serbest, Yunan tütünü serbest, Bitlis’in tütününe 3 yıldan 6 yıla kadar hapis getiren bir iktidar ile karşı karşıyayız” dedi.

“DEVLETİ MAFYADAN AYIRAN İNCE BİR ÇİZGİ VAR”

CHP’li Ağbaba da yurttaşların sorunlarına alışmamak gerektiğini dile getirerek, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıkladıklarını anımsattı ve yurttaşların İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya değil Peker’e inandığını dile getirdi. Ağbaba, “Türkiye’de hukuk olmadığı için yurttaşların Peker’e inandığını” ifade ederek, “Devlet ile mafyayı ayıran bir ince çizgi var. O çizgi hukuktur. Eğer devletten hukuku alır çıkarırsan, o devlet organizasyonu bir mafya organizasyonuna dönüşür. Türkiye’nin yaşamış olduğu sorun budur” dedi. Ağbaba, yurttaşların sorunlarını anlattığı için fişlendiğini ve suçlandığını söyleyerek, “Bu düzeni aşacağız. Çete düzenini de mafya düzenini de bu topraklardan defedeceğiz... Bu ülkede yapacağımız en büyük devrim bu topraklarda hukuku tekrar hakim kılmak” dedi.

“KENDİ TİCARET BAKANINA BAKMIYOR”

CHP Sözcüsü Öztrak da yurttaşların evlerinin önündeki elektrik direklerine sayaç takılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

“Bu ‘Erdoğan Şahsım Hükümeti’ artık pusulayı iyice şaşırmış. Kendi Ticaret Bakanı’nın kendi bakanlığına, kendi şirketinden dezenfektan satmasını hiç görmüyor. Burada geliyor, Norşin’de de sayacına bakıyor öyle mi? Bunların bildikleri bir tek şey var, millete eziyet etmek. Yandaşa da her şeyi vermek.”

“CÜZDANLARINIZDAKİ PARALARI UÇURDULAR”

Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu ülkede aç varsa, muhalefet doyursun” dediğini belirterek, “Doyururuz, belediyelerimizle Türkiye’de ne kadar sıkıntıda insan varsa dertlerine derman olmak için koşturuyoruz. Ama bu ülkede derde derman ol diye seçilen kim, ‘Erdoğan Şahsım Hükümeti’. Hani bu yeni sistemde her şeyi düzelteceklerdi. 2018 yılından bu yana cüzdanlarınızdan ne kadar para uçtu? Memleketi uçuracağız dediler, cüzdanlarınızdaki paraları uçurdular, boşalttılar” diye konuştu.

Ülke iyi yönetilmediği için yurttaşların parkta etraflarına toplanarak dertlerini anlattığını dile getiren Öztrak, “Bu ülkeyi kim yönetiyor. Hükümet yok mu? O hükümetin bir başı yok mu? Bugün içinde olduğumuz bu durumun sorumlusu kim, ben size söyleyeyim. Milletimiz bu durumu görüyor. Hep beraber görüyoruz. Milletimiz bunların notunu veriyor. Bir an önce arkadaşımız söyledi. Bir an önce sandık gelse de bunlardan kurtulsak, bunları evlerine göndersek diye saat sayıyor” dedi.

 Görüntü Dökümü:

1-“Hırsızlıkla suçluyorlar” diyen vatandaş ve saatler

2-“Konuşmaktan çekiniyoruz” diyen vatandaş ve “Bu halk sandık bekliyor” diyen vatandaş

3-“Derdimize derman olan yok” diyen vatandaş ve “eşit şartlar altında yaşamak istiyoruz” diyen vatandaş

4-Tütünden kazanamadıklarını anlatan vatandaş

5- Mv. Abdurrahman Tutdere konuşması

6- Veli Ağbaba Konuşması

7- Faik Öztrak Konuşması

8- Genel görüntü 

 

Kaynak: anka