CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın; Çanakkale deniz ulaşımında yaşanan sorunlar hakkında Araştırma Komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı’na verdikleri önergede, Çanakkale deniz ulaşımında hayati öneme sahip şirketin Sayıştay Raporu ile de ortaya konulan faaliyet alanıyla alakasız harcamalarının araştırılması gerektiği belirtildi.

CHP, Çanakkale’de deniz ulaşımında yaşanan sorunların TBMM tarafından araştırılmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesi’nde Çanakkale'de deniz ulaşımı dışında alternatif olmadığı ve bazı ilçelerinde ulaşımın yaşam kalitesini doğrudan etkilediği belirtildi.

Önergede, “Çanakkale Boğaz hattı, Gökçeada, Bozcaada, Güney Marmara hattında ve Çardak-Lapseki hatlarında yoğun deniz taşımacılığı faaliyeti yapılmaktadır. Seferlerin çok büyük bir bölümü bir kamu şirketi olan GESTAŞ tarafından yapılıyor olsa da haksız rekabet şartlarında varlığını sürdürmeye çalışan, Çardak-Gelibolu arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan yüzde yüz yerli sermayeli GELÇAR adında bir özel şirketin de varlığı söz konusudur” ifadeleri kullanıldı.

Önergede, GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş. sermayesinin yüzde 99,96’sı kamuya ait bir anonim şirket olduğu belirtildi ve “Gelibolu – Çardak (Lapseki) arasında, idari liman seferi bölgesinde, düzenli feribot seferleri yaparak yolcu, araç ve yük taşımacılığı yapan, 6 adet motorlu feribot sahibi tarafından kurulmuş olan özel bir şirketten daha bahsetmek gerekir” denildi.

Önergede, ayrıca; GELÇAR’ın üç gemisinin GESTAŞ tarafından satın alındığı anımsatıldı.

CHP’li milletvekilleri, Gelibolu–Çardak hattında faaliyet yürüten özel bir şirket olan GELÇAR’ın da GESTAŞ tarafından kamu gücünü de kullanarak baskıladığını iddia etti. Milletvekilleri, “Sefer sayılarını düşürmesi, bakım onarımı özel idare tarafından gerçekleştirilen GELÇAR’ın kullandığı iki rampadan birinin üzerine beton dökerek kullanılmaz hale getirmesi, hem Çanakkalelilerin daha yüksek ücretlerle bu hizmetten faydalanmalarına hem de kuyruklarda zaman kaybı yaşamalarına neden olmaktadır” dedi.

Kaynak: anka