CHP, bütçe kanunları ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan iptal başvurularının 60 gün içerisinde sonuçlandırılması için kanun teklifi verdi.

CHP’nin grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan ‘Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Başkanlığı’na bugün sunuldu. Üç maddeden oluşan teklif ile bütçe kanunlarına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nde açılan iptal davalarının, başvurunun yapılmasından itibaren en geç 60 gün içerisinde karara bağlanması öngörüldü. Kanun teklifi ile bütçe kanunları için açılan iptal davalarında takvim yılı bittikten sonra verilen kararların yaratabileceği sakıncaların giderilmesi amaçlandı.

Teklifin gerekçesinde, “Anayasa Mahkemesi’nin geçmiş yılların bütçe kanunlarına ilişkin olarak verdiği birçok iptal kararı, bu kararlar bütçe kanununun ilgili olduğu yıl geçtikten sonra verildiği için tamamen etkisiz kalmıştır. Bazı iptal kararları ise ancak sonraki yıllar bütçe kanunu tekliflerinin hazırlanması sırasında dikkate alınması nedeniyle dolaylı olarak bir etki gösterebilmiştir” denildi.

Kaynak: anka