Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile avukat Barkın Timtik’in tutuklu olarak yargılandığı 22 sanıklı davada savcı, mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet Savcısı, Kozağaçlı hakkında 30 yıla; Timtik hakkında ise 53,5 yıla kadar hapis cezası istedi. Mütalaada en ağır ceza ise avukat Taylan Tanay için istendi. Tutuklanması için hakkında yakalama kararı da çıkarılan Taylan'ın 56 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD üyesi avukat Barkın Timtik, tutuklu yargılandıkları dava kapsamında yarın 4. kez hâkim karşısına çıkacak.

Ancak, cumhuriyet savcılığı dün davaya ilişkin mütalaasını tamamlayarak mahkemeye sundu.

Mütalaada, “DHKP/C'ye yönelik operasyonlarda ele geçirilen örgütsel ve dijital materyallerde sanıkların kod isim kullanarak örgütün üst yönetim birimiyle yaptıkları örgütsel yazışmaların ve örgütün yönetim biriminin sanıklara verdiği örgütsel talimatların tespit edildiği” belirtildi.

Mütalaada, alınan tanık beyanlarından ve haklarında soruşturma yürütülen ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlananların verdikleri ifadelerden; sanıkların silahlı terör örgütü DHKP/C'nin üst yönetiminin talimatları ile kurulan ve faaliyet yürüten ve örgüt içerisinde "sporcular" olarak anılan Halkın Hukuk Bürosu'nda faaliyette bulunduklarının da belirlendiği kaydedildi.

SELÇUK KOZAĞAÇLI HAKKINDA 30 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Mütalaada, ÇHD Genel başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın, Halkın Hukuk Bürosu'nda avukat olarak çalıştığı, yakalanan örgüt mensuplarına örgüt talimatlarını ilettiği, örgütle arasındaki irtibatı sağladığı ve örgütün yurt dışı merkez komitesi ile şifreli yazışma yaparak örgüt faaliyetleri hakkında bilgi aktardığı belirtildi. Koçağaçlı’nın tutukluluk halinin devamının istendiği mütalaada, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" ve "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 16,5 yıldan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

BARKIN TİMTİK’İN 53,5 YILA KADAR HAPİSLE CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Avukat Barkın Timtik’in de "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "görevini yaptırmamak için direnme" suçlarından 15 yıldan 53,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

OYA ASLAN İÇİN 52,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Cumhuriyet savcısının hazırladığı mütalaada, Avukat Oya Aslan’ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 15 yıldan 52,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanıklar Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Özer Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Kaya Yılmaz’ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği mütalaada, sanık Ebru Timtik’in hayatını kaybetmesi dolayısıyla hakkındaki davanın düşürülmesi istendi.

TAYLAN TANAY HAKKINDA 56 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Sanık Zeki Rüzgar hakkındaki yakalama kararının infaz edilememesi nedeniyle dosyasının ayrılmasının talep edildiği mütalaada, sanık Taylan Tanay’ın "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak", "görevini yaptırmamak için direnme" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 21,5 yıldan 56 yıla kadar cezalandırılması ve tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılması istendi. Mütalaada, diğer sanıkların da çeşitli suçlardan çeşitli oranla hapisle cezalandırılması talep edildi.

Davanın duruşması, yarın Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu’ndaki duruşma salonunda görülecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan yargılamada, 18 sanık, 3 yıl 1 aydan 18 yıl 9 aya kadar değişen oranlarda hapis cezasına mahkûm edilmişti. Firari sanıklar Oya Aslan ile Güray Dağ’ın dosyasının ayrıldığı davada kurulan hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi karara ilişkin yaptığı incelemede, sanıklar Özgür Yılmaz, Behiç Aşçı, Şükriye Erden, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Aycan Çiçek ile Aytaç Ünsal’ın ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan aldıkları hapis cezalarını onamıştı. Kararı inceleyen Yargıtay, sanıklar Didem Baydar Ünsal, Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Yaprak Türkmen, Ayşegül Çağatay ve Yağmur Ereren Evin’in "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan aldıkları hapis cezaları da onamıştı.

Sanıklar Barkın Timtik, Ebru Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır Gökten hakkındaki hükmün bozulmasına hükmeden Yargıtay kararında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verilen Barkın Timtik hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan açılan başka bir dava daha olduğunu ve bunların birleştirilerek delillerin bir arada değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti. Sanık Selçuk Kozağaçlı hakkında da İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı terör örgütü yönetmek" suçundan dava açıldığını kaydeden Yargıtay kararında, “Her iki davanın birleştirilip sanığın eyleminin terör örgütünü yönetmek vasfını taşıyıp taşımadığı, eylemler arasında fiili ve hukuki kesinti bulunup bulunmadığı saptandıktan sonra sanığın hukuki durumunun tayininde zorunluluk bulunması bozmayı gerektirmiştir” ifadelerine yer vermişti.

"Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza alan sanık Ezgi Çakır Gökten’in eylemlerinin "örgüte yardım" suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında hata yapılmasının bozma nedeni sayıldığını belirten Yargıtay, cezaevinde yaptığı açlık grevi sırasında hayatını kaybeden Ebru Timtik’in ölümüne ilişkin nüfus kaydının araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerektiğini kaydetmişti.

 

 

Kaynak: anka