Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği, “Özgürlüğü esas alması gereken yönetmeliği ceza yasası yapar gibi bir anlayışla yapmak, basın ve gazetecilik faaliyetinin ne olduğunu kavrayamamanın işaretidir” sözleri ile yorumladı.

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

ÇGD, Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı daha önce Danıştay’da dava açmıştı. Dava kapsamında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yönetmeliğin pek çok maddesinin yürürlüğünün durdurulmasına karar vermişti.

“BASKIYI DAHA DA AĞIRLAŞTIRMIŞLAR”

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, bugün yayımlanan yönetmelik değişikliğini “Baskıyı ve basın kartı alma şartını daha da ağırlaştırmışlar. Basın kartını iptal etme koşullarını da kolaylaştırmışlar” diye değerlendirdi. Güleryüzlü, değişiklikle “keyfilik ve hukuksuzluğun daha da belirginleştiğini” kaydederek, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı kararı hatırlattı.

Güleryüzlü, bu yönetmelik değişikliğiyle “rahat şekilde basın kartı iptallerinin önünün açıldığını” belirtti. Güleryüzlü, AKP iktidarının “gazeteciliği kendi kurumlarının basın müşavirliği gibi gördüğünü” kaydederek, yönetmelikte yapılan yeni değişikliği “Özgürlüğü esas alması gereken yönetmeliği ceza yasası yapar gibi bir anlayışla yapmak, basın ve gazetecilik faaliyetinin ne olduğunu kavrayamamanın işaretidir” diye yorumladı.

“ÖRGÜTLÜ CAHİLLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Güleryüzlü, yürütmenin durdurulması kararının ardından daha iyi bir düzenleme beklerken, aksi yönde bir düzenleme yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Yönetmelikte yürütmesini durdurduğumuz maddelerden biri hatırlanacağı üzere gazeteciliği sübjektif değerlendirmelere tabi tutup, basın kartının iptaline imkan sağlayan hükümlerden biriydi. Bu hüküm çıkarılmış ama üste benzeri bir hüküm konulmuş. Biz hukukun arkadan dolanılarak, hileni tekrar inşa edildiğini gördük. İki temel nokta var. Birincisi ortada tam bir hukuksuzluğa sarılmış ve bunun üzerinden mevzuatları ve dolayısıyla da meslek alanımızı dizayn edip, memur gazeteci yaratmaya çalışan bir anlayış var. İkincisi ne yazık ki örgütlü bir cahillikle karşı karşıyayız. Yönetmeliğin alt metinlerinde yapılan bentlerinde yapılan, üst bent hükümleri bile yanlış yazılmış. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı, Danıştay İdari Davalar Kurulu’na bile yolladığı savunmada aynı teknik hataları yapmıştı. Biz artık buna teknik hata demiyoruz, ne yazık ki örgütlü bir cahillikle de karşı karşıyayız.”

“TAKINTILI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLÜYOR”

Güleryüzlü, bu yönetmelik değişikliğine karşı da dava açacaklarını bildirerek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından “takıntılı şekilde” yönetmelikteki yanlışı sürdürdüğünü ifade etti.

 

Kaynak: anka