CHP Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Belçika Devlet Bakanı Sami Mehdi’nin AB ve Türkiye arasındaki göç anlaşmasının Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği yönündeki açıklaması için; “Ülkemize yönelik bu ifadeler en hafif tabiriyle uluslararası sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir” değerlendirmesini yaptı.

CHP Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz; Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi’nin “Muhtemel Afgan mülteci akını hakkında AB-Türkiye anlaşmasının Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi” çağrısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“AB ülkeleri Türkiye’yi artık bir transit ülke olarak görmemekte ve sığınmacıların son durağı haline getirmek istemektedirler” değerlendirmesini yapan Çeviköz’ün açıklaması şöyle:

“Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi’nin muhtemel Afgan mülteci akını hakkında AB-Türkiye anlaşmasının Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulunması endişe uyandırmaktadır.

AKP iktidarı AB ile yaptığı Geri Kabul Anlaşması ve 18 Mart Mutabakatı ile ülkemizin sınırlarını tümüyle düzensiz göçe terk etmiştir. Bu nedenle AB ülkeleri Türkiye’yi artık bir transit ülke olarak görmemekte ve sığınmacıların son durağı haline getirmek istemektedirler. Ülkemizle yeni bir göç anlaşmasının yapılmasının gündeme gelmesinden sonra ardı ardına Avusturya’dan ve Belçika’dan yapılan açıklamalar bu anlayışı destekleyici niteliktedir.

İktidar, önceki göç anlaşmalarını yeterince müzakere etmeden kabul ederek asimetrik ve ülkemizi büyük külfet altına sokan yükümlülükler üstlenmiştir.  Zamanında bu ciddi ve ağır hatayı yapan bir iktidarın daha geniş kapsamlı bir anlaşmada Türkiye’nin hak ve çıkarlarını koruyamayacağı ortadadır.

Bugün ülkemizin karşı karşıya kaldığı göç akımının müsebbibinin AB'nin ülkemizi sığınmacı kampına dönüştürme düşüncesi ve buna karşı müzakere yürütemeyen AKP iktidarı olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. Belçika şunu unutmamalıdır ki, Mültecilerin Statüsü Hakkında 1951 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi tüm taraf ülkelere eşit sorumluluk vermektedir. Hal böyle iken ülkemize yönelik bu ifadeler en hafif tabiriyle uluslararası sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir.”

 

Kaynak: anka