Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

Turizmin incisi Çeşme, Cumhuriyet Meydanı Projesi'yle bambaşka bir görünüme kavuşuyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, tarihi Çeşme Kalesi'ni marina ve sahille buluşturacak projeyle ilgili çalışmaları alanda basın mensuplarına anlattı. Çeşme Kalesi'nin önüne yapılan 6 metrekarelik büfelerle ilgili eleştirilere yanıt veren Oran, "24 bin metrekarede 24 metrekare için bir bardak suda fırtına koparılıyor. Çeşme'nin 50 yıllık vizyon projesini gerçekleştiriyoruz. Çeşme'nin önüne konan bütün engelleri, setleri, işgalleri kaldırırken, Çeşmeliler'i denizle buluşturuyoruz. Proje bittiğinde bu büfeler benim Çeşme ailem tarafından kabul görmezse onların Eko'su, gereğini yapar" dedi.

Çeşme Belediyesi, Çeşme Kent Müzesi’nin de içerisinde yer aldığı Çeşme Kalesi'ni marina ve sahille buluşturacak Cumhuriyet Meydanı Projesi'yle ilçeyi bambaşka bir görünüme kavuşturuyor. Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Ekrem Oran, 24 bin metrekarelik alanda 4 milyon 448 bin TL maliyetle hayata geçirilen proje alanını basın mensuplarına gezdirerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

"HALK İÇİN RANT YARATACAK"

Çeşme Meydanı'nın yüzlerce ağaç dikilerek yepyeni bir görünüme kavuşturacak projeyi ANKA Haber Ajansı'na anlatan Başkan Oran şöyle konuştu:

"Çeşme'nin 50 yıllık vizyon projesini gerçekleştiriyoruz. Çeşme'nin önüne konan bütün engelleri, setleri, işgalleri kaldırırken, Çeşmeliler'i denizle buluşturuyoruz. Yeryüzündeki cennet Çeşme'yi tarihiyle beraber maviyle buluşturuyoruz. Deniziyle buluşan bütün kentler mutlu kentlerdir. Mutluluğumuzu elimizden alanlara, işgalcilere son verip, Çeşme'nin Çeşmeler için rant yaratacak Çeşme halkı için güzellik yaratacak bir güzellik yaratıyoruz."

"MAYIS SONUNDA TAMAMLANACAK"

Proje kapsamında meydanda birçok değişim yaşanacağını vurgulayan Başkan Oran şöyle devam etti:

"Meydandaki lunapark kalktı. Kalenin önündeki 200 küsur metrekare kapalı alan, alüminyum doğramalar ve pimapenler kaldırıldı. Sahil restoran dediğimiz, şu an müze haline getirdiğimiz binanın önündeki bütün işgaller kalktı. Tarihi Kanuni Kervansaray'ın önündeki 135 metrekare işgalci büfe kalktı. Küçük camimiz ile tarihi çeşmemiz arasındaki 100 metrekarelik büfe kalktı. İlçe turizm binamız kalktı ve marinadan gelen yaya trafiğinin Çeşme Sahili'ne akışını sağlıyoruz. Buradaki ikinci etabın maliyeti yaklaşık 5 milyon lira civarında olacak. İlk etap bitti, ikincideyiz, daha sonra üçüncü etap gelecek. 150 gün olarak öngörülüyor. Mayıs ayının sonunda sezonda Çeşmeliler'e hazır bir şekilde yeni vizyonuyla ve vitriniyle açmış olacağız."

"ÇEŞME HALKI İSTEMEZSE GEREĞİNİ YAPARIZ"

Projede yer alan 6 metrekarelik 4 büfe ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Oran şunları kaydetti:

"24 bin metrekare bir projede 24 metrekare üzerinde duruyorlar. Burası halka hizmet edecek. Çeşme Belediyesi şirketine, belediye meclisince ayni sermayeyle kurulmuş bu büfelerde herhangi bir rant yok. Herhangi bir ranttan bahsediyorsak bu Çeşme halkının. Bu büfelerin yerinde daha önce 200 küsur metrekare bir işgal söz konusuydu. Alüminyum ve pimapen doğramadan oluşan. Biz bunu kaldırdık. 6 metrekareden oluşan ve kalenin mimarisiyle uyumlu taş kaplanmış 4 büfe koyduk. Bu büfeler halkımıza çay kahve içecek sunumuyla hizmet edecek. Belediyemiz şirketince işletilecek büfeler. Burada yanlış bir şey görmüyoruz. Anıtlar Kurulu onaylı projemizi milimetrik olarak yapıyoruz. Proje bittiğinde bu büfeler benim Çeşme ailem tarafından kabul görmezse, istenmezse onların Eko'su, gereğini yapar. Eğer Çeşme halkı bunu istemiyorsa gereğini yaparız. Sonuçta halkımıza hizmet edecek bir proje."

"CUMHURİYET MEYDANI'NA HANÇER GİBİ SAPLANMIŞ OTEL"

Söz konusu büfelerin ilerisindeki 5 katlı otel binasına döneminde imar izni veren AKP'li Nuri Ertan'ın eleştirilerine üzüldüğünü söyleyen Ekrem Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet Meydanı'na bir hançer gibi saplanmış 5 katlı otelin sahibinin 24 metrekare büfeleri eleştirdiğini duydum ve çok üzüldüm. Önce aynaya bakması gerektiğini düşünüyorum. 50 yıl boyunca hiçbir şey yapılmamış. Çeşme'nin vizyonu ve vitrini değişiyor. Çeşme daha mutlu ve güzel bir kent olacak. Esnaf daha çok kazanacak. Daha çok insan Çeşme'yi görmeye gelecek. Demek ki bunu görmek istemeyenler var."

NELER YAPILDI?

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Meydanı'nda proje kapsamında yapılan çalışmaları tek tek gezerek anlattı. Başkan Oran şu bilgileri verdi:

"Meydanda ortak bir çalışma yapıldı. Telekom fiber optiği geçirirken, İZSU yağmur suyu hatlarını yaptı. Gediz, elektriği yerin altına aldı. Çeşme Belediyesi ise üst yapısını hazırlıyor. Bir seferde hepsi birden bozulmamak üzere yapılıyor.

Çeşme Marina'da Çeşme'nin sadece karadan vitrinini değil, denizden vitrinini de değiştiriyoruz. Bunu 65 yıl sonra yapıyoruz. Cennet Çeşme'ye yakışan tarihi dokusuyla doğasını birleştiren bir uygulamadayız. Hemşehrilerin dış cephelerini de projeye uyumlu hale getireceğiz. 'Çeşme sevdamız' diyerek yola çıktığımız bu yolda herkesin yüzünün güldüğü bir Çeşme için çalışıyoruz.

"BARCELONA'DAKİ GİBİ KENT MEYDANI"

Depremde darbelenen büyüklerimizin okuduğu 16 Eylül İlkokulu binasının yerinde kentin önünü açmak ve şeffaflaştırmak için herkesin kullanabildiği bir alan yaratıyoruz. Pargalı İbrahim'in Hamamı'nı Çeşme Belediyesi yeniledi, kullanılabilir vaziyette. 925 metrekare milli eğitim alanı var burada. Çeşme Belediyesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile antant kaldığı bir noktadayız. Bu 925 metrekare alan aynı yurt dışında olduğu gibi bir kent meydanı olsun istedik. Betonların arasında çocukların oynadığı bir yer olmasın diye bize tahsisli bir alanda 4 bin 500 metrekare yer verdik. Yani buranın tam 5 katı. Pargalı Hamamı ve 1810 yapımı Çeşme Hacı Memiş Camisi'nin yanında bir kent meydanı olarak tescil edelim. Bir daha parsel olarak gözükmesin.

"LUNAPARKI KALDIRDIK"

Küçük Cami önündeki 25-30 senelik kafeyi yıktık. Bununla ilgili teftiş bile geçirdik. İmar barışı almışlardı ama iptal oldu, çünkü kamusal alandaydı. O kafe kalktı. Burası dünün yarın ile barıştığı nokta. Çeşme Meydanı'nın etrafındaki işgalleri kaldırdık.

Çeşme Turizm İlçe Müdürlüğü'nü taşıdık. Burayı yıkarak marinadan trafiğin, Çeşme sahilimize ve çarşımıza akmasını sağladık. Çeşme'nin önüne konulan bütün engelleri canımız pahasına kaldırdık. 25 yıldır kaldırılamayan Lunapark vardı. Çeşme'nin böğrüne bir hançer gibi saplanmış lunaparkı da kaldırdık. Aynı Barcelona'da olduğu gibi seyir terasları, denize girme mekanları ve halkın kullanımına ücretsiz açılacak duşlar, soyunma kabinleri ve belediye şirketinin işleteceği bir kafeterya olacak. Kent Kültür ve Mübadele Müzesi için de restorasyonuna başlandı."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ...

VİDEO: Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'ın açıklamaları.

2. VİDEO: Başkan Ekrem Oran, çalışmaları gazetecilere anlattı.

3. VİDEO: Çeşme Cumhuriyet Meydanı'ndaki çalışmalardan detay görüntüler. 

 

 

 

Kaynak: anka