Oğuz Çepni Boyu Birliği Batı Anadolu Çalıştayı, Çepnileri İzmir'de bir araya getirdi. İzmir Çepni Boyu Derneği Başkanı Ercan Koşar, "Bugün burada, yarın yine bir başka coğrafyada Çepni boydaşlarımızı bir araya getirmeye, onları bütünün parçası yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Oğuz Çepni Boyu Birliği Batı Anadolu Çalıştayı, İzmir'de başladı. Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan ve yarın sona erecek çalıştayda Çepnilerin tarihi geçmişi ele alınırken görüş ve öneriler de dinlendi.

TÜRK-ÇEPNİ KÜLTÜRÜNÜ BULUŞTURMA AMACI

İzmir Çepni Boyu Derneği Başkanı Ercan Koşar, Çepnilerin onurlu ve kadim bir kültürü olduğuna vurgu yaptı. Koşar, şunları söyledi:

"Tarihimize ve kültürümüze yeniden sahip çıkmak ve yeniden birliğimizi inşa etmek adına burada bulunmaktayız. Göçler, zulümler, savaşlar, her birimizi dünyanın bambaşka coğrafyalarına, başka başka iklimlerine savurdu. Gittiğimiz iklimlerin güzel yanlarını da alarak kültürümüzü koruduk ve bugüne getirdik. Amacımız tek renkten oluşan bir gül bahçesi yaratmak yerine, farklı renkleriyle, farklı kokularıyla kocaman bir çiçek bahçesi yaratmak olmalıdır. Hepimizin dilinde, renginde inancında farklılıklar da olsa, ortak adımız Çepni'dir. Çepni demek savaşçı demektir, cesaret demektir, her koşulda ve şart da haksızlığa karşı dimdik durmak demektir. Bugün, o gündür. Bugün birlik olma günüdür. Bugün tarihimizin bize bıraktığı sancağı devralma ve taşıma günüdür. Çepni/Türk kültürünü yeniden ortak değerlerde buluşturmak, günümüz dünyasına uyarlamak ve geliştirmek temel amacımız olmalıdır. Bu amaç ancak ve ancak birlik olmakla, büyük bir aile olmakla mümkündür. Bugün burada, yarın yine bir başka coğrafyada Çepni boydaşlarımızı bir araya getirmeye, onları bütünün parçası yapmaya devam edeceğiz."

"ATATÜRK'ÜN YANINDA YER ALDILAR"

Çepnilerin, Kurtuluş Savaşı'ndaki rolüne değinen Koşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çepniler en son kurtuluş savaşı, tarihimizin yazılmasında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının yanında yer alarak, ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinde ve korunmasında yine büyük söz sahibi olmuşlardır. Bugün bu cumhuriyeti, bağımsızlığımızı ve kültürümüzü koruyabilmenin yolu, bilinçli ve aydın kuşaklar yaratmakla mümkündür. Biliyoruz ki ilimle, bilimle gidilen yolun sonu aydınlıktır. Bunu da ancak örgütlü, araştıran, sorgulayan ve geliştiren bir toplumla başarabiliriz."

Kaynak: anka