GÖKAY ŞİMŞEK

Bilecik Adliye'sinden çıkarken boşanma aşamasında olduğu Onur Acar tarafından silahlı saldırıya uğrayarak babası Abdullah Duman ile birlikte katledilen Cemile Nur Duman, ölüm yıldönümünde anıldı.

Cemile Nur Duman ölüm yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan anma etkinliği ile anıldı.

“BU OLAYDA HEPİMİZ SUÇLUYUZ”

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, “Bu kadınların sorunundan daha çok erkeklerin sorunu aslında. Bu tür erkek egemen toplumu üreten rejimler, sonuçta bu sonuçlarla karşılaşıyorlar. Burada bu olayda hepimiz suçluyuz, hepimizin bir suçu var” dedi.

Anma etkinliğine katılan CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Tatar şunları söyledi:

 “MÜCADELEMİZ HİÇ BİTMEYECEK”

"O gün tüm Bilecik’in, ailesinin ve hepimizin ciğeri yandı. Cemile gencecik yaşta felaketle tanıştı, hayatının baharındaydı. Olay günü; ‘Kızım ben seni yalnız bırakamam, duruşma günü yanında olacağım’ diyen babası ile birlikte hunharca katledildi. Cemile’nin tek suçu boşanmak istemesiydi. Peki bir kadının, bir insanın hatta bir canlının suçu ve hatası olsa dahi bu tür bir vahşeti hak eder mi sizce? Bugün burada Cemile Nur Duman için tek yürek olduğumuz kıymetli katılımcılarımız, kadına şiddet ve kadın cinayetleri ile mücadele sadece kadının değil erkeğinde görevidir. Üstelik bunu ne siyasi görüşümüz ne kültürümüz ne de eğitim seviyemiz değiştiriyor.

Ülkemizde maalesef çok üzülerek ve utanarak hatta öfkelenerek söylemek istiyorum ki kadına şiddet, kadın cinayetleri bitmek bilmiyor. 2021 yılında şu ana kadar kayda geçen tam 326 kadın cinayeti var. Şiddet ve yaralanmalar bu sayıya dahil değil, bu sebeple öfkemiz, acımız ve mücadelemiz hiç bitmeyecek.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Aralık 1923'te İzmir’de yaptığı bir konuşmada ‘Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur' diyor. Biz, bu sözün söylendiği tarihten 98 yıl sonra yıl olmuş 2021 hala İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılarla mücadele ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa; 6284 Sayılı Kanun uygulanırsa, kadına her türlü şiddeti gerçekleştiren kişilere gerekli cezalar verilirse, kadına şiddet durabilir. Herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum."

"DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şube Başkanı Ayla Ercan ise, “Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde, her kesimden, her ırk ve inançtan, her yaş ve sınıftan kadınların yaşadığı ortak ve evrensel bir sorundur” dedi. Davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Bilecik Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Pervin Taşcı, “Ne yazık ki ülkemizde Cemile gibi yüzlerce kadın gün geçmiyor ki bu şekilde katledilmesin.  Ne yazık ki Cemile’nin uzaklaştırma ve koruma kararı olmasına rağmen bizler Cemile’yi koruyamadık” diye konuştu.

“ARTIK ANNELER ÖLMESİN”

Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman ise, “Bu acılı günümde yanımda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Artık anneler ölemesin, evlatları kalmasın ve bizim gibi anneler de ağlamasın. Çok acı bir şey çok acı. İnşallah adalet yerini bulacak” dedi.

Konuşmaların ardından kadınlar yanlarında getirdikleri mor balonları kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni ederek gökyüzüne saldılar.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Katledilen Cemile Nur Duman ile Babası Abdullah Duman’ın resimleri

* Saygı duruşu

* CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Tatar

* Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şube Başkanı Ayla Ercan

* Bilecik Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Pervin Taşcı

*Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin

*Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman

 

Kaynak: anka