CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’ya sorunlarını anlatan Çankırılı lokantacı, “Devletin alacaklarından belli bir süre vazgeçmesi, esnafı rahatlatır. Cengiz inşaata, beşli çetelere indirim yapılıyor. Esnafa yok” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gülizar Biçer Karaca ile Gamze Akkuş İlgezdi ve beraberindeki CHP’li milletvekilleri, Çankırı’da yurttaşların sorunlarını dinledi. Çankırılı esnaf, CHP’li heyete sorunlarını şöyle anlattı:

EKSİ HESAPTAN ÇEKTİĞİMİZLE EVİMİZE EKMEK GÖTÜRDÜK

BAKKAL: 100-200 lira yevmiye ile kapattık. Bizim patron destek almadı. Buranın 3 bin lira kirası var, 1500 lira destek verildi. Şu bakkalın aylık gideri 7 bin lira.  

OTO AKSESUARCI: 14 aydır hiçbir destek almadık. 3 milyar kiramız var, 500 TL destek aldık. Kredi çektik, ödedik, eksi hesaptan çektik ödedik de evimize ekmek götürdük. Çalışıp ödemekten başka çaremiz yok. Oto aksesuar sektörüne destek verilmedi.

TERZİ: 5 bin TL olan kiram var, 3 ayda 3 bin TL aldım. Yüzde 25’ini karşıladı devlet, yüzde 75 cepten gitti. Bir aylık kiranın 3’te biri kadar destek alabildim. Esnafa daha farklı katkı sağlanmalı; stopaj, KDV uygulaması yapılabilir. Mesela çiftçiye desteklerden ziyade mazot ve gübre indirimli verilse daha verimli olur. Çalışmaya destek olur o zaman, yatmaya teşvik olmaz.

LOKANTACI: Çok zorlanıyoruz. Pandemi başlarında biraz daha iyiydi işler… 17 gün kapalıyken de sigortalarımızı ödedik. Devletin alacaklarından belli bir süre vazgeçmesi, esnafı rahatlatır. Cengiz inşaata, beşli çetelere indirim yapılıyor. Esnafa yok.

ÇİFTÇİ: Sene, seneyi aratıyor. Küçülüyoruz. İyice küçülüyoruz. Yüzde 7 büyüdük diyorlar. Müteahhit büyüyor, fabrikatör büyüyor. Geçen yıl 75-80 TL olan yem bu yıl 150 lirayı buldu. Süt geçen sene 3 liraydı bu yıl 4-5 lira ama markette 7,5 TL; yine firmalar kazanıyor.

Esnafın sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulunan CHP'li Karaca, “Biz Çankırı sokaklarında dolaşıyoruz. Çankırı’nın ne kadar yalnız bırakıldığını görüyoruz. Halkın beklentilerini dile getirmeye devam edeceğiz” dedi. Karaca, Türkiye’nin 4 bir yanında manzaranın aynı olduğunu, ülkenin yönetilemediğinin saha ziyaretlerinde vatandaşlarca aktarıldığını dile getirdi. 

Kaynak: anka