Ankara Camcılar Odası Başkanı Ayhan Keser, gelen zam nedeniyle sektörün zor duruma düştüğünü belirterek, “Şişecam 3 Ocak'ta fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı… Düzce Cam da euro ile satış yapıyor. Nerede kaldı bu milli satış. Şişecam'ın yılda yaptığı zam yüzde 132, Düzce Cam’ın zammı ise yüzde 242 oldu ve euro ile satış yapmaya başladılar. Bu durum esnafı çok zora soktu. Çok kötüyüz. Camcı camiası bitme noktasına geldi” diye açıkladı.

Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, pandemi sürecinde başlayan cam tedarikindeki sıkıntıların ve aşırı fiyat artışlarının sektörü mağdur ettiğini anlattı. Cam fiyatlarında önlenemez artışların yaşandığını kaydeden Oda Başkanı Keser’in açıklaması şöyle:

“Cam fiyatları aldı başını gitti. Türkiye’de cam üretimi yapan iki yer var. Biri Şişecam diğeri ise Düzce Cam. Şişecam 3 Ocak'ta fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı. Yetkililerle görüştüğümüzde elektriğe ve doğalgaza yapılan zamları öne sürerek kendilerini savunuyorlar. Düzce Cam da euro ile satış yapıyor. Nerede kaldı bu milli satış. Şişecam'ın yılda yaptığı zam yüzde 132, Düzce Camın zammı ise yüzde 242 oldu ve euro ile satış yapmaya başladılar. Bu durum esnafı çok zora soktu. Çok kötüyüz. Camcı camiası bitme noktasına geldi.”

“Şişecam en son yüzde 48 zam yaptı, toptancı bunu yüzde 60 yaptı, taşıma masrafıyla birlikte cam bize yüzde 75 zamlı geliyor.  Biz pahalıya malzeme aldığımız için müşteriye de ona göre bir fiyat veriyoruz. Bu sefer de yüksek fiyatlardan dolayı vatandaş bizi suçluyor. Fiyat artışları nedeniyle işini iptal ettiren çok fazla kişi oldu. Kırık camda oturan insanlar da çok, çünkü alım gücü yok.”

“BİR KAMYON CAM 300 BİN LİRA YAPIYOR”

“Daha önce böyle fahiş fiyatlar görmedik. 1981’de bu mesleğe girdim. Şişecam'ın en fazla yapmış olduğu zam yüzde 5 ile 7 arasındaydı. Yılda iki sefer yapardı. Ama 2020’den sonraki artışlar korkunç oldu ve önlenemiyor. Önceden 10 bin liraya bir kamyon mal alıyorduk. Şimdi bir paleti 50 bin lira tutuyor. Altı palet var, 300 bin lira para yapıyor.”

“STOKÇULUK YAPILIYOR, YETKİYİ VERSİNLER KONTROLÜNÜ YAPALIM”

Sektörde stokçuluk yapıldığını söyleyen Keser, “Toptancılar cam yok diyor. Elinde gerçekten mal olmayan toptancılar da var ama bazı toptancılar mal olmasına rağmen ‘satıldı’ diyor. Ancak öyle bir şey yok. Aslında camlar stokta. Bunun kontrolünü devletin yapması lazım ya da yetkiyi bize versinler biz yapalım. Oda olarak devletimize yardımcı oluruz” dedi.

Sektörün büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu vurgulayan Keser, son gelen zamlarla birlikte 18 üyenin dükkanını kapatmak zorunda kaldığını kaydetti. Keser, “Gidişat böyle devam ederse çok dükkan kapatan olur. Sektörde sayılı insan kalır.  Bizden sonra yetişen nesil de yok. Gelecekte bu işi yapacak kimse bulunmayacak” dedi.

 

Kaynak: anka