TAMER ARDA ERŞİN

İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF)Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olan öğrencilerin sınava girmeden C sınıfı iş güvenliği belgesi alabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Ensari, İSG mezunlarına unvan hakkı verilmemesinin, “Mühendisin mühendislik yapamaması” anlamına geldiğini belirtti.

Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı olabilmek için belirli eğitimi aldıktan sonra İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) Sınavı’na girmek gerekiyor. Gerekli şartları yerine getiren ve sınavda başarılı olanlara A- B- C sınıflarında iş güvenliği uzmanı belgesi veriliyor.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı olanlar bütün tehlike sınıfındaki iş yerlerinde; B sınıfı iş güvenliği uzmanı olanlar tehlikeli ve az tehlikeli sınıfındaki iş yerlerinde ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı olanlar ise az tehlikeli iş yerlerinde yetkilendiriliyor.

İSAF Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari de üniversitelerin dört yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olan öğrencilerin sınava girmeden C sınıfı iş güvenliği belgesi alabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dilekçe verdi.

Ensari, başvuru dilekçesini bakanlığa teslim etmesinin ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Dört yıllık iş sağlığı güvenliği lisans programları uygulanıyor. Ancak mezunlar hiçbir statüleri olmadığı için iş bulamamaktadır. Mevzuatımızdaki bir eksikliğin, özellikle yönetmeliğimizdeki bir eksikliğin giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza dilekçe bıraktık.

Dört yıllık İSG lisans mezunu öğrencilerimizin mezuniyetlerinden itibaren C sınıfı uzman olarak kariyerlerine devam etmesi gerektiğini ve bunun yapılacak mevzuat değişikliği ile bu öğrencilerimizin müktesep hak olarak kazanmaları gerektiğini düşünüyoruz… Bu şu anlama geliyor. Mezun olan mühendisin mühendislik yapamaması anlamına geliyor.”

İSG bölümü mezunu Gülten İbiş ise Türkiye’de 203 üniversitenin mezunlarına koşulsuz unvan hakkının verildiğini hatırlatarak, “Türkiye’de 12 üniversitede lisans derecesinde iş sağlığı ve güvenliği mezunları alamıyor. O nedenledir ki bizler de koşulsuz, sınavsız diplomamızı alırken unvan hakkımızı talep ediyoruz” dedi.

İSG bölümü mezunu Halise Kaplan, alandaki tüm ihtiyaçları karşılayacak dersleri aldıklarını belirterek, “Biz lisans mezunlarını ancak sınava girerek talep ettiği hakkı sınavsız talep ediyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: anka