Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak "Esas neden, hava sıcaklıkları nedeni ile gölün derinliğinin azalması. Bu derinlik seviyesi bilimin ortaya koyduğu seviyeye çıkmadığı sürece buradaki balık ve canlı ölümleri devam edecektir" dedi.

İstanbul’daki Büyükçekmece Gölü'nün Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü tarafında kalan kısmında suyun rengi değişti ve balık ölümleri meydana geldi. Ölen balıklar, kıyıya vurmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, göl kıyısında temizlik çalışmalarına başladı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün de çalışmaları yerinde inceledi.

“DENİZ VE GÖL BAĞLANTISI DAHA GENİŞ SAĞLANMALI”

İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Akgün, "Birkaç yıldan beri takip ediyoruz; aşağı yukarı aynı zamanlarda oluyor. Yazın başlarında, havanın ısınmasıyla beraber deniz canlılarının ölümünü bolca görüyoruz" dedi.

Göldeki su seviyesinin balçık nedeniyle azaldığını söyleyen Akgün, "Oksijen değerleri de düşük ancak balık yaşamayacak kadar değil. Oksijen değeri 4.95 civarında. Bu da balıkların yaşaması için yeterli. Esas mesele, deniz ve göl bağlantısının daha geniş sağlanmasıdır" diye konuştu.

“BURADAKİ SUYUN DERİNLİĞİNİ ARTTIRACAĞIZ”

Beş yıl önce bir taban taraması yaptıklarını ve gölün dibindeki olumsuzluğu azaltmak için 500 kamyon çamur çıkardıklarını dile getiren Akgün, "Su seviyesini arttırırsak deniz içindeki canlıların yaşamasını sağlayabileceğimizi bilim insanları söylediler" dedi.

Başkan Akgün, "Bu göldeki balık ölümlerinin esas sebebi, hava sıcaklıkları nedeni ile gölün derinliğinin azalması. Bu derinlik seviyesi bilimin ortaya koyduğu seviyeye çıkmadığı sürece buradaki balık ve canlı ölümleri devam edecektir" diye konuştu.

 

Kaynak: anka