TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir arasında gerginlik yaşandı. Ataması yapılmayan öğretmen adayı Fedai Altun'un inşaatta çalışırken hayatını kaybettiğini hatırlatan Adıgüzel, “Kim ödeyecek bunun vebalini? Hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Siz bu adamı atasaydınız 83 puanla gidip trafo mu boyayacaktı” dedi. AKP’li Aydemir ise “70 puanla birisi mi atanıyor” savunması yaptı. Adıgüzel de “TÜGVA’lı gençler, 50 puan almasına rağmen hepsini atıyorsunuz. Bu çocuğun başına gelen, TÜGVA’lı olmadığı için geldi” diyerek tepki gösterdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Komisyonda CHP Grubu adına söz alan Onursal Adıgüzel, “Sunumunuz için teşekkür ederim fakat sunumunuzu dinleyince acaba Sayın Bakan’la biz farklı ülkelerde mi yaşıyoruz diye de düşünmedim değil. Elli üç dakikalık bir sunum yaptınız ve Türkiye’deki gençlerin sorunlarıyla hiç uyuşmayan bir tablo çizdiniz ve karşımıza koydunuz” eleştirisi yaptı.

Pandemi süreci sonrası yurtların ve üniversitelerin açıldığını belirten Adıgüzel, öğrencilerin yaşadığı barınma sorunlarına dikkat çekti. Adıgüzel, şunları söyledi:

“Bütün rakamları konuşunca sanki işler iyi gidiyormuş gibi görünüyor ama 2020-2021 yılı için İstanbul’da ne kadar öğrencimiz var diye baktığımızda, 802 bin 131 öğrenci var örgün öğretimde. 32 öğrenciye bir yatak düşüyor. Yani 32 öğrenci ancak bir yataktan yararlanabiliyor. ‘Peki İstanbul’da kaç yurt var’ diye sorarsam hepiniz çok şaşıracaksınız. İstanbul’da 21 devlet yurdu var. Türkiye genelinde 624 bin 237 başvuru sonucunda yurtlara yerleştirilen öğrenci sayısı 440 bin 303. Yani bu verilere göre; ikinci yerleştirmede 183 bin 934 öğrencinin, ekim başı itibarıyla açıkta olduğu görünüyor. Zaten siz bu öğrencilere ‘Gidin, başınızın çaresine bakın’ diyorsunuz, sonra da ‘Biz yüzde 90-95 başarılı olduk’ diyorsunuz. Aslında siz şunu itiraf ediyorsunuz; diyorsunuz ki ‘Biz sessiz ve sakin biçimde yurt meselesinden, barınma meselesinden çekildik hiç sesimizi çıkarmadan’. Bir de şu dördüncü ve beşinci yatak meselesi çıktı Sayın Bakan, bu da yeni çıktı. Dördüncü ve beşinci yatağı koyarak diyorsunuz ki ‘Biz kapasiteyi artırdık’. Azaltılan porsiyonlar da bunun cabası.

“ÖĞRENCİLERİN KREDİ BORÇLARININ FAİZLERİNİ HEP BİRLİKTE SİLELİM”

Bir milyona yakın öğrencinin bugün mezun olup iş bulamadığını hep birlikte görüyoruz. İş bulsa bile asgari ücretin altında düşük rakamlara çalışmak zorunda kalan öğrencileri görüyoruz ve sonunda ödeyemedikleri KYK borçlarını ödemek için aileleriyle birlikte babalarının, annelerinin emekli maaşlarıyla çözüm üretmeye çalışıyorlar. Faizler uygulanıyor, 5’li çeteye faiz işletmeyen Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, ne yazık ki gençlere faiz işletmeye devam ediyor. Sonra da ‘Türkiye’de gençler niye beyin göçüyle yurt dışına çıkıyor’; bunun cevabını siz verin istiyorum. Yine buradan, Genel Başkan’ımızın çağrısını tekrarlamak istiyorum, Sayın Bakan’ım. Gelin, inisiyatif alın, kredi borcu olan öğrencilerin kredi borçlarının faizlerini hep birlikte silelim. Sadece öğrenim kredisinin faizini silmek yetmez Sayın Bakan’ım, aynı zamanda yoksulluk sınırının altında maaş alan gençlerimizi de kredi ödemelerinden muaf tutalım. Böylece gençlerimize bir çözüm getirmiş oluruz.”

“ATASAYDINIZ BU ADAM GİDİP TRAFO MU BOYAYACAKTI”

Adıgüzel’in ataması yapılmayan öğretmen Fedai Altun’un inşaatta çalışırken hayatını kaybettiğini hatırlatması üzerine Komisyon’da tartışma çıktı. 

Adızgüzel, “Fedai öğretmen, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yirmi yıldır tüm ikazlarımıza rağmen sürdürdüğü yanlış politikaların sonucunda öğrencilerine kavuşamadan 23 yaşında hayatını kaybetti. Kim ödeyecek bunun vebalini? Hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Gençler, emin olun çalışmaktan gocunmuyorlar” diye konuştu. Bunun üzerine AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, “Ne alakası var ya” dedi.

Adıgüzel de “Atasaydınız bu adam gidip trafo mu boyayacaktı? Siz bu adamı atasaydınız 83 puanla gidip trafo mu boyayacaktı” diye sordu.

“70 PUANLA BİRİSİ Mİ ATANIYOR”

Sözlü tartışma sırasında Aydemir’in “70 puanla birisi mi atanıyor” sözlerine Adıgüzel, “Mülakatta onları da yapıyorsunuz. TÜGVA’lı gençlerle onu da yapıyorsun. TÜGVA’lı gençler, 50 puan almasına rağmen hepsini atıyorsunuz. TÜGVA’lı değil diye; bu çocuğun başına gelen, TÜGVA’lı olmadığı için geldi” diyerek tepki gösterdi.

Aydemir’in “Böyle konuşma. Bak, bir tane 70 puanlı olan atansın, milletvekilliğimden istifa edeceğim” sözleri üzerine de Adıgüzel, “TÜGVA’lı ve TÜRGEV’li… Ben sana 20 tane göndereceğim. TÜGVA üyesi olduğu için atananların listesini göndereceğim. 23 yaşında bir genç iş güvenliği önlemleri alınmadığı için hayatını kaybediyor; ‘Vay, 70 alan mı atanmış’, yazıklar olsun ya! Buna söyleyecek söz yok yani, içim acıyor. Bir sürü rakam var burada söylemek istediğim ama bunların çoğunu da bunların hiçbirini de söylemeyeceğim” diye yanıt verdi.

Bunun üzerine Aydemir, “Bak, çoğunda yalan söylüyorsun. Sana yazıklar olsun! Çarpıtma konuyu, konuyu çarpıtıyorsun. İş kazası ayrı, atama ayrı. Bir şey söylüyorum, ispat et milletvekilliğimden istifa edeceğim” dedi. Adıgüzel de “Ya ‘adam ölmüş’ diyorum, neyi ‘ispatla’ diyorsun ya? ‘23 yaşındaki bir genç ölmüş’ diyorum, ‘ispatla’ diyorsun. Yazıklar olsun” karşılığını verdi. Aydemir de “Sana yazıklar olsun” dedi.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Sıra geldiğinde siz de kendi fikirlerinizi söyleyeceksiniz. Kişisel bir hakaret yok, kişiselleştirilmiş bir şey yok, rica ediyorum” uyarısında bulundu.

Kaynak: anka