Bursa Nilüfer Köylü Pazarı'nda esnaflar, internet üzerinden yapılan meyve-sebze satışlarının işlerini düşürdüğünün altını çizerken pazarın anlamını yitirdiğini belirtti.RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)- Bursa'da bulunan Nilüfer Köylü pazarında esnaflar, son zamanlarda oldukça aktif olarak kullanılan internet satışlarının işlerini etkilediğini söylerken pazarın anlamını yitirmesinden şikâyetçi. Önceden sadece yerel ürünlerin satıldığı pazarda artık çeyiz ürünlerinin satılmasından ve şehrin büyümesiyle her mahallede kurulan pazarların ve büyük marketlerin köylü pazarını etkilediğini söyledi.

"ESKİ KÖYLÜ PAZARI"

Kapanan dükkânların yerine çeyiz dükkânları açılmasıyla, pazarın anlamını yitirdiğini belirten Nilüfer Köylü Pazarı esnafı, "Eskiden burası köylü pazarıydı. Bizim çocukluğumuzda köylüler at arabalarıyla haftanın 3 günü mal getirirdi. Kenarlardaki dükkânlarda manavlar vardı. Zamanla manavlar dükkânlarını kapadı, kapanan manavların yerine de yeniden manav dükkânları açılmadı. Onların yerini çeyiz dükkânları alırken zamanla çeyizciler çoğaldı ve neredeyse gıda ürünü satan kimse kalmadı" diye konuştu.

"KİRALARIMIZ ÇOK YÜKSEK"

Yerel ürün satanların neredeyse kalmadığını söyleyen esnaf sözlerine şöyle devam etti; "Biz burada küçük esnaf olarak görünüyoruz fakat biz de cadde boyundaki dükkânlar kadar kira ödüyoruz. Bu gidişle biz de dayanamayacağız ya çeyizci olacağız ya da kapatıp gideceğiz. Gıda ürünü satanlar baharatçı odu. Birkaç manav vardı fakat ya emekli oldular ya da rahmetli oldular. Şimdi 1 tane manav kaldı. Diğer esnafların çoğu da çeyizci."

"İŞİMİZ AĞIR"

Hava nasıl olursa olsun işlerine devam eden esnaf, kış aylarında soğukta zorlandıklarını söylerken, "Bizim işimiz ağır bir iş. Sağlığımız bunu kaldırmıyor. Belirli bir yaştan sonra oldukça zorlanıyoruz. Bakın hava 0 dereceye yakın, biz 8-10 saat burada soğukta bekliyoruz ki evimize ekmek götürelim, geçimimizi sağlayalım" dedi.

"İNTERNETTEN SATIŞ VE MARKETLER BİZİ ETKİLİYOR"

Şehrin büyümesiyle satışlarının azaldığını ve köylü pazarının eski ihtişamını kaybettiğini söyleyen köylü pazarı esnafı sözlerine şöyle son verdi; "Türkiye değişiyor, şartlar değişiyor. İş potansiyeli kayboluyor. Büyük marketler ve internetten satışlar bizi oldukça etkiliyor. Burası Bursa'nın ilk yerleşim yeri, pazar o zamanlarda insanların alışveriş yaptığı, en çok kullanılan pazarlardan biriydi. Şehrin büyümesiyle ve her bölgede pazarlar kurulmaya başlanmasıyla Nilüfer Köylü Pazarı değerini kaybetti. Mahallelerde 3-5 tane market var. İnsanlar da mahallelerindeki pazarlardan ve marketlerden alışverişlerini yapıyor, dolayısıyla biz eskisi gibi iş yapamıyoruz."

Kaynak: igf