Bursa'da ehliyeti olan, trafiğe çıkmakta güçlük yaşayan kadınlara yol arkadaşlığı yapan Trafik Koçu Canan Ayaz, kadınların özgürce trafiğe çıkması için bir engel olmadığını vurguladı. CANSU ÖZDEMİR (BURSADA BUGÜN)- (BURSA İGFA)- Pek çok kadının, araç kullanma ile ilgili önyargılarla karşılaşması üzerine trafiğe çıkmakta güçlük yaşadığını belirten Canan Ayaz, trafik koçluğuna başlama hikayesini anlattı. Ayaz sözlerinde, Bursa'da ehliyeti olan ve trafiğe çıkmakta güçlük yaşayan kadınlara yüz yüze yol arkadaşlığı yaptığını, sosyal medya hesabından da şehir dışındaki kadınlara da ulaştığını belirtti.

"Trafiğe çıkamayan, ehliyetli olup trafiğe adım atamayan, bu konuda korkuları olan kadınlarımıza yol arkadaşlığı ediyorum" diyen Ayaz, "Trafiğe nasıl çıkılır, trafikte ne gibi şeyler yaşarız, korkularımızı ve kaygılarımızı beraber aşmaya çalışıyoruz. Güzel kadınlarımıza bu anlamda yardımcı oluyorum. Aslında benim işim lojistik, kara yolu taşımacılığı. Bir gün, bir arkadaşım araba ile trafiğe çıkamadığını ve eğitim almak istediğini söyledi. Ben de ona bu anlamda yardımcı olabileceğimi söyledim. Sonrasında birkaç deneme yaptık ve başarılı olduk. Arkadaşımı trafiğe çıkardım. Bunun üzerine sadece arkadaşıma değil birçok kadına arkadaşım gibi yardımcı olabileceğimi düşündüm. İşimden arta kalan zamanımda da bütün kadınlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım" şeklinde konuştu. 

"TRAFİĞE BİR KADIN DAHA KAZANDIRMANIN GURURUNU YAŞIYORUM"

Bursa'daki kadınlar haricinde, sosyal medya üzerinden pek çok kadına yaptığı paylaşımlarla araç kullanımında yardımcı olan Ayaz, yüksek sayıda takipçiye ulaştığını ve kadınlardan olumlu dönüşler aldığını söyledi. Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü; "Sadece bireysel, yüz yüze değil, sosyal medyadan da araba kullanımı hakkında yardımcı oluyorum. Arabasını kullanabilen ama park edemeyen arkadaşlarımız var. Örneğin AVM'ye gidiyorlar ama otoparka park edemiyorlar. Bende bir AVM'ye gidip araba nasıl park edilir videosu çekiyorum. Mesela bir şehirden arkadaşımız araç nasıl park edilir videosunu izleyerek, arabasını park edip bana teşekkür ediyor. Sadece Bursa'da olan kadınlarımız değil, farklı şehirlerdeki kadınlarımıza da sosyal medyadan ulaşıyoruz. Bir takipçim Medine'den yazdı. İzmir'den Ankara'dan, Tekirdağ'dan yani aklıma gelemeyecek bir sürü şehirden, o kişileri tanımadığım halde videolarımla onlara yardımcı oluyorum. Kendilerine ortalama bir hafta yol arkadaşlığı yapıyorum. Bu süreç bazen daha uzun da olabiliyor. Eğitimin sonunda tabii ki trafiğe bir kadın daha kazandırmanın haklı gururunu yaşıyorum. Eğitimlerin sonunda hep duyduğum cümle şu; 'Canan Hanım trafiğe çıktık, belki biraz bocaladık ama en sonunda bize terapi gibi geldi' Çünkü gerçekten bazı arkadaşlarımız sadece trafiğe değil bir bayan arkadaşı ile gezmeye dahi gidemiyor. Buna fırsat yaralamıyor. Ben de günde 2 saat kendilerine zaman ayırmalarını, kendilerini için bir şey yapmalarını söylüyorum. Kendileri için bir şey yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar, bu süreç de onlara terapi gibi geliyor. Bu da benim için ayrı bir mutluluk tabii ki."

"PARK ETMEDE ZORLUK YAŞIYORLAR"

Ayaz, trafik koçluğu yaptığı sürede kadınların park etme ile yaşadığı sıkıntıları anlatarak, "Sadece Bursalı hanımlarımızın değil, tüm kadınlarımızın genel sıkıntısı aracını park etmek. Birçok arkadaşımız aslında arabasını kullanabiliyor ama bir yerden bir yere sırf park sıkıntısı yaşamamak için gitmek istemiyor. Ben de parkın bir teknik olduğunu, nerede ne görmesi gerektiğini öğretiyorum ya da videolardan yardımcım oluyorum. Sonucunda bu kadar basit miydi diyorlar ve trafiğe çıkmaya başlıyorlar. Genel sıkıntı park konusu. Ben de siz aracanızı kullanın en kolayı park etmek diyorum. Nasıl park etmek gerektiğini de onlara en güzel şekilde anlatıyorum" açıklamasında bulundu. 

"ARABA KULLANMAK YOLDA YÜRÜMEK GİBİ"

Araba kullanmanın psikolojik duruma bağlı olduğunu belirten Ayaz sözlerine şöyle son verdi; "Farklı bir yaraya değinmek istiyorum. Mesela kadın araba kullanmak istiyor ama eşi ona diyor ki; 'sen önce yolsa yürümeyi öğren sonra araba kullanırsın' Biraz da evdeki, yanımızdaki bireyler bizim özgüvenimizi düşürüyor. Bence onlar önce kendilerine inanmalılar. Ben kendime inanmalıyım ki size kendimi inandırayım. Hiçbir kadınımız korkmasın, araba kullanmak yolda yürümek gibi bir şey. Araba kullanmak bildiğiniz otomatikleşmiş hareketler demek. Yapılamayacak hiçbir şey yok. Bir ehliyet almaya hak kazandıysak araba kullanamayacak bir durumumuz yok. Herkes o koltuğa oturmalı. Denemediğimiz her şeyden korkarız. Bence önce denesinler ve kendilerine güvensinler. Herkes başarabilir. Özellikle kadınlarımız daha dikkatli ve daha detaycı. Bence onlar bu anlamda daha başarılı" ifade ederek tüm kadınların özgür hissetmeleri için cesaretlerini toplamalarını ve trafiğe çıkıp, araç park etme denemeleri yapmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: igf