DİLAN AYIRKAN

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Burgazada’daki 1. Derece Doğal Sit alanı olan Madam Martha Koyu için açık artırma yoluyla açılan kiralama ihalesinin iptal edildiğini açıkladı. Gül, "Koyun ‘kıyılar halkındır’ ilkesine istinaden belediyemizce kiralanması için başvuru yapmak üzere dosyamızı hazırladık. Bugün teklif dosyamızı sunmak üzere gidilen Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralama ihalesinin iptal edildiğinin bilgisini aldık ve iptal gerekçesinin de medyada yer alan haberler olduğunu öğrendik" dedi. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Burgazada’daki 1. Derece Doğal Sit alanı olan Madam Martha Koyu için açık artırma yoluyla ihale ilanı açıldı. Ancak 15 Eylül günü gerçekleştireleceği duyurulan ihale iptal edildi. 

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, ANKA'ya yaptığı açıklamada koyun Adalar Belediyesi tarafından kiralanması için başvuru yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

"KIYILAR HALKINDIR"

"Göreve başlanılan günden beri gündemde olan Burgazada Martha Koyu olarak bilinen alan hakkında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce ihaleye çıkılmak suretiyle kiraya verileceği bilgisi tarafımıza ulaştığı anda ‘kıyılar halkındır’ ilkesine istinaden söz konusu alanın belediyemizce kiralanması için başvuru yapmak üzere dosyamızı hazırladık. Bugün teklif dosyamızı sunmak üzere gidilen Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralama ihalesinin iptal edildiğinin bilgisini aldık ve iptal gerekçesinin de medyada yer alan haberler olduğunu öğrendik."

"ADALAR’DA BUGÜNE KADAR SORUNLARIN ÇIĞ GİBİ BÜYÜMESİNİN SEBEBİ İMAR PLANLARININ OLMAMASI"

Adalar bölgesindeki alanlarda Çevre Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yetki karmaşası yaşandığına dikkat çeken Gül, şöyle devam etti:

"Bizim öncelikli hedefimiz adalarımızdaki tarihi ve doğal dokuyu koruyabilmek. Adaların özelliklerinden ötürü, özellikle işgaller, kaçak yapılar ya da plajlarla ilgili yıllardır bir kaos yaşanmakta. Öyle ki mesela işgale konu plaj alanlarının birçoğu aynı zamanda orman alanında kaldığından yetki Orman Bakanlığı’nda, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı için yetki alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda hatta bazı yerler için mesela Martha Koyu örneğinde yetki Vakıflar'da. Hal böyle olunca Adalar Belediyesi’nin tüm bu kanunsuzluklarla tek başına mücadele edebilmesi mümkün olmuyor. Yaşanan yetki karmaşası hem birtakım sorunları beraberinde getiriyor hem de sorunlara çözüm üretebilmenin önüne bir engel daha çıkarıyor. Bu kadar çok kurumun söz sahibi olduğu ve sorumluluk alanına giren yerler hakkında Adalar Belediyesi’nin tek başına yaptırım uygulayamayacağı da açıktır. Diğer taraftan Adalar’da bugüne kadar sorunların çığ gibi büyümesine sebep veren en önemli konu da maalesef Adalarımızın doğasını, tarihini, kültürünü, mimarisini koruyacak ve yaşatacak imar planlarının olmaması."

"RUHSATSIZ FAALİYET GÖSTEREN İŞLETME MÜHÜRLENDİ"

2019 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce kiralama ihalesi sonrası Madam Martha Koyu'nun kullanım hakkını alan şirketin restoran ve kafetarya ruhsatı başvurusunun Adalar Belediyesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

"Söz konusu alanın, Maliye Hazinesi adına kayıtlı iken trampa suretiyle Silahtar Abdullahağa Vakfı adına tescil edilmesi, sonrasında parsel üzerindeki işgalli yapılara ilişkin tespit tutanakları hazırlanarak işgallerden arındırılmak üzere Belediyemizce gerekli yazışmalar yapılarak çalışmalar yürütülmüş, 775 Sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında yıkım işlemleri gerçekleştirilmiştir. 2019 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce kiralama ihalesi sonrası alanın kullanım hakkını alan şirket, kurumumuza restoran ve kafeterya ruhsatı alabilmek için başvurmuştur ancak talebi kurumumuzca reddedilerek ruhsat dosyası işlemden kaldırılmıştır. Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işletme mühürlenerek, tahliye işlemleri Belediyemizce gerçekleştirilmiştir."

 

Kaynak: anka